Geding Enertel tegen KPN om capaciteit

Enertel, voor 85 procent in handen van het Amerikaanse Worldport, spant vanmiddag in Rotterdam een kort geding aan tegen KPN. Volgens Enertel komt KPN een toegezegde levering niet na van capaciteit op een verbindingspunt tussen de telecommunicatienetwerken van beide bedrijven in Rotterdam.

Enertel zegt al meer dan een jaar te kampen met een gebrek aan capaciteit op de punten waar telefoonverkeer van klanten wordt overgedragen van het KPN-net naar het eigen net. Aanbieders van toegang tot Internet maken gebruik van het netwerk van Enertel. De klanten van deze zogeheten Internetproviders benaderen Enertel via het KPN-net. Volgens Enertel betekent het gebrek aan capaciteit op de verbindingspunten dat gebruikers een ingesprektoon te horen krijgen als zij een verbinding proberen te maken.

Toezichthouder Opta heeft het gebrek aan interconnectiecapaciteit in onderzoek. Ook andere concurrenten van KPN hebben daartegen bezwaar gemaakt. Volgens KPN is de interconnectiekwestie zeer ingewikkeld en moet de beslissing van Opta worden afgewacht.

Enertel wil daar echter niet op wachten. Het vreest dat de groei zal stagneren.