Een prins met uitstraling

Het kost wel wat om prins te zijn tijdens carnaval, maar ,,het is ook kicken'', aldus prins Henk d'n Twidde.

Allemaal gaan we een keertje dood, dus geef nog een feestje al sta je rood, schalt het uit de luidsprekers. De leden van de Raad van Elf, de vorst, de prins en de prinses lopen zingend de polonaise in het kroegje De Mert. De biertap staat helemaal open. Carnaval in Eersel.

Henk Derks (45) is deze vier dagen even de baas van de gemeente Eersel. Prins Henk d'n Twidde, zoals hij nu even heet, host breed lachend door het tentje. De scepter steevast stevig in de handen geklemd, want is hij die kwijt, dan kost hem dat een vat bier.

,,Het is prachtig om prins te zijn'', zegt Henk. ,,Het kost wel wat, maar het is ook kicken.'' De voormalige eigenaar van een assurantiekantoor is als prins ,,een paar duizend gulden kwijt''. ,,Hoort erbij, hè'', zegt hij.

Derks werd afgelopen september door de keuzecommissie van carnavalsvereniging De Buurlanders uit Eersel gevraagd prins te worden. Een paar jaar terug bedankte Derks nog voor de eer, maar dit keer waren Henk en zijn prinses Nel het binnen een kwartier eens. Tini Keeris, lid van de prinsen-keuzecommissie, verklapt dat hij geen eerste keus was, maar volgens hem ,,wel een goeie'' is.

Tot nu toe kende de carnavalsvereniging De Buurlanders 26 prinsen, 26 plaatselijke helden. In een grote tent aan het Carquefouplein in de dorpskern zijn 's middags activiteiten voor de kinderen. In de zaal vol springende kinderen en hossende ouders zitten in de hoek vier kleuters met waterijsjes in hun handen naast moeder en haar blaadje bier. Ze kraaien van plezier. ,,We organiseren alles voor de kinderen'', zegt commissielid en bestuurslid Peer Castelijns. ,,Met de organisatie van carnaval zijn we het hele jaar bezig. Er zijn 32 commissies binnen de vereniging. Carnaval sla je hier niet over.'' Castelijns is nog geen prins geweest. ,,Hoeft ook niet. Ik weet ook niet of mijn vrouw dat wel leuk zou vinden.'' Even verderop staat bestuurlid Rob Wullems: ,,Nee, ik zou geen prins kunnen zijn. Geen tijd, hè.'' Martien van Otten , voorzitter van de commissie die de tent regelt: ,,Ik mag geen prins zijn van mijn vrouw. Dan zie ik haar nooit.''

,,Ach', zegt Keeris van de keuzecommissie later op de avond, ,,het lukt ons toch elk jaar weer. Sommigen mogen zeggen wat ze willen, maar Van Otten zou bijvoorbeeld ook nooit gevraagd worden. De prins moet een goede uitstraling hebben. Lang niet iedereeen is daar geschikt voor'', zegt Keeris die in het verleden ook een keer prins is geweest. Tinge-linge-ling daar komt de Alpenexpres. Prinses Nel trekt het treintje door de kroeg. En we gaan naar links en naar rechts. Nel geniet in volle teugen van haar rol. ,,Prinses zijn is iets eenmaligs. Heel leuk'', zegt ze even later.

De kroegjes bruisen in de Eerselse nacht, maar de dagen komen zeer moeizaam op gang in het plaatsje dat Burtgat heet zolang Henk d'n Twidde er de leiding heeft. De slierten mist en de sneeuw op de straten geven het Brabantse dorpje overdag een spookachtig beeld. Op maandag is Eersel compleet uitgestorven, iedereen is naar de Kempenoptocht in Hapert. Meer dan vijftig praalwagens streden er gisteren voor de eerste prijs van circa 1.500 gulden. Tussen twee grote wagens loopt een man in een witte jas met een emmer witte verf. `Illegale witter', staat er op zijn rug. Maanden werk trekt in ruim twee uur de ijzig koude straten van Hapert door.

In Eersel blaast de prins pas aan het begin van de avond weer wat leven in de kroegjes. Geen boerenkielen meer, geen nieuwe carnavalskrakers en zelfs de meeste Eerselnaren worden niet eens dronken. Maar minder wordt het feest niet, volgens prins Henk. ,,De jeugd van zeventien, achttien jaar blijft hier toch niet. Maar eens worden het ouders en krijgen ze kinderen. En die vermaken zich prima tijdens carnaval'', zegt Derks.

Midden op het marktplein staat het symbool van Eersel. De contente mens. Tegen middernacht trekt de prins en zijn aanhang zingend door de sneeuw. Volgens goed gebruik gaat het hele gezelschap op `aier'. Eieren eten bij een van de leden van de raad. Dit jaar is vorst Harry Baas de gelukkige. Na de uitsmijters vertrekken de meesten naar huis.

Opladen voor de laatste dag.

    • Koen Greven