Doodstil Damrak wordt beheerst door geruchten

Op de effectenbeurs van Amsterdam bleven beleggers vanochtend massaal langs de zijlijn staan. Richtinggevend bedrijfsnieuws ontbrak waardoor het advies van een willekeurige analist al voldoende was om de koers van een fonds te maken of breken.

Dat ondervond uitgever Elsevier. Nadat een analist van ABN Amro de uitgever positiever waardeerde zorgde de `upgrading' van het fonds voor een koerswinst van 0,45 euro op 13,75. Hoewel branchegenoot Wolters Kluwer meer verdiende. Het fonds won 1,9 euro op 163,90. De AEX stond na het middaguur op 524,94 punten, 1,63 hoger.

Amsterdam profiteerde daarmee minder van een aantal gunstige internationale ontwikkelingen dan de meeste andere beurzen in Europa, omdat kopers zich massaal afzijdig hielden. Volgens handelaren komt dat door het onzekere beursklimaat waar op dit moment geen zinnig woord over te zeggen valt.

Slechts enkele AEX-fondsen ontwikkelden zich echt positief, maar ook daar waren de omzetten minimaal. De stijging van de dollar, die winsten van Nederlandse bedrijven met grote belangen in de VS stimuleert, én de vriendelijke stemming onder de S&P futures drukten de AEX slechts bescheiden omhoog.

Maar de handel blijft onzeker. De AEX schommelt al weken rond de 520. Gisteren publiceerde handelshuis en Hagemeyer-dochter Ceteco voor het eerst in haar korte beursgeschiedenis een verlies, maar de slechte cijfers werden verwacht.

Moeder Hagemeyer die donderdag met jaarcijfers komt, was vast gestemd. Hagemeyer, dat de afgelopen maanden regelmatig werd geplaagd door de onrust over Azië en Latijns-Amerika, won 1,30 euro op 31,90.

De koers van handelshuis Ceteco reageerde nauwelijks op het verlies van bijna 90 miljoen gulden. Ook het plotselinge vertrek van de financiële directeur maakte weinig indruk. Eerst klom de koers van Ceteco. Daarna zakte het fonds 0,10 op 11,90 euro.

KPN was opnieuw vast gestemd, ondanks de dreigende schaduw van de telecom-toezichthouder Opta. Het fonds dikte 1,35 euro aan op 46,10. Hoewel niemand daar eigenlijk een verklaring voor had.

Bij de Midkap-fondsen sprong vanochtend Pakhoed er uit. Het tankopslagbedrijf, gespecialiseerd in chemische distributie, steeg 1,65 euro naar 22,50 euro en was daarmee na het middaguur de grootste stijger op de Amsterdamse effectenbeurs. Het fonds bevond zich daarmee in het kielzog van branchgenoot Van Ommeren dat vrijdag met jaarcijfers komt en de afgelopen dagen de koers ook al zag oplopen. Van Ommeren steeg vanochtend opnieuw O,50 euro op 27,00 euro.

De koers van de euro tegenover de dollar is vanochtend gedaald tot het laagste niveau sinds de introductie van de Europese munteenheid begin dit jaar. Om 10.00 uur werd 1,1200 dollar genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,1235 dollar gisteren. Op de wisselmarkt in Tokio kwam de notering zelfs even onder de 1,12 dollar. Het pond sterling zakte iets terug. De koers daalde van 3,1980 naar 3,1965.