Cuba treedt hard op tegen dissidenten

Cuba gaat hard optreden tegen de misdaad, maar vooral tegen dissidenten. Cubanen die `subversieve' Amerikaanse regeringspublicaties verspreiden of samenwerken met Amerikaanse media riskeren hoge celstraffen.

Het Cubaanse parlement kwam gisteren in een buitengewone zitting bijeen om twee nieuwe wetten goed te keuren. Een daarvan, de `Wet ter bescherming van de nationale onafhankelijkheid en de economie van Cuba', is bedoeld als antwoord op de ,,Amerikaanse pogingen de economie door sancties te vernietigen en het politieke systeem te ondermijnen''. Het parlement moet de wetten nog aannemen, maar dat lijkt een formaliteit.

De censuur-maatregelen lijken vooral gericht tegen dissidenten die kritische commentaren naar buitenlandse – Amerikaanse – kranten of Internetsites sturen of meewerken aan de door de Amerikaanse regering gefinancierde radio- en tv-zender Martí. Het gaat om een snel groeiende groep onafhankelijke journalisten en intellectuelen, die moed putten uit het toegeeflijke beleid jegens de katholieke kerk en vrijlating van politieke gevangenen.

De nieuwe harde lijn heeft ook te maken met een recente versoepeling van het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba, vorige maand. President Clinton kondigde aan meer geldzendingen en directe vluchten naar Cuba toe te staan, alsmede handelscontacten met organisaties die niet onder de Cubaanse regering vallen. De Cubaanse ontwerp-wet noemt deze versoepelingen ,,geen wezelijke politieke verandering, want het doel blijft ondergraving van de revolutie en en instandhouding van de ijzeren blokkade.'' De Verenigde Staten zou er alleen op uit zijn ,,het contra-revolutionaire element'' in Cuba te versterken.

Bovendien reageert de wet op de omstreden Amerikaanse `Helms-Burton wet', die de Verenigde Staten verplicht buitenlandse bedrijven te straffen die direct of indirect winst maken met door Cuba genationaliseerde bezittingen. De Cubaanse wet bestraft burgers die informatie inwinnen om de VS te helpen de Helms-Burton wet toe te passen met celstraffen van zeven tot dertig jaar.

Een tweede wet richt zich tegen de misdaad, die in het kielzog van het toerisme sterk toeneemt. In een toespraak tot het parlement stelde Fidel Castro gisteren dat Cuba maar eens wat criminelen voor het vuurpeleton moest zetten om ,,tweeduizend drugsdoden per jaar'' te voorkomen. De wet maakt de doodstraf mogelijk voor drugshandel, zedenbederf van minderjarigen en gewapende roofoverval. Op inbraak, beroving en mensensmokkel komt levenslang te staan. De strafmaat voor moord, verkrachting, mishandeling en prostitutie gaat omhoog.

,,Als we de repressie tegen dit soort misdaad niet opvoeren, schaadt dat het toerisme'', zei gisteren minister van Justitie Juan Escalona. Castro stelde dat ,,misdaad deel uitmaakt van de imperialistische strategie om de revolutie te vernietigen''.

(AP, Reuters)