Bagdad dreigt ook Turkse basis

Irak heeft gisteren zijn dreigementen jegens Saoedi-Arabië en Koeweit herhaald, en voor het eerst ook gedreigd de Turkse uitvalsbasis voor Amerikaans-Britse patrouilles boven Noord-Irak aan te vallen als de geallieerde vluchten niet worden gestaakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, waarschuwde Bagdad meteen dat een ,,snel en duidelijk'' antwoord volgt als het zijn dreigementen uitvoert jegens bases in de regio van waaruit Amerikaanse en Britse vliegtuigen opereren. Nationaal veiligheidsadviseur Sandy Berger voegde daaraan toe dat de Irakezen zich geen illusies moeten maken over de consequenties daarvan. ,,Ik denk dat die buitengewoon groot zullen zijn.''

De dreigementen van de Iraakse vice-president Taha Yassin Ramadan volgden gisteren op nieuwe Amerikaans-Britse luchtaanvallen op Iraaks luchtdoelgeschut dat volgens Washington Amerikaanse vliegtuigen bedreigde. Daarbij vielen volgens Bagdad vijf doden en 22 gewonden. ,,Dit is oorlog en agressie (..) tegen Irak'', aldus Ramadan. Tegen Saoedi-Arabië en Koeweit, vanwaaruit de Amerikaanse en Britse vliegtuigen in de No-fly zone boven Zuid-Irak patrouilleren, zei hij: ,,U moet er een eind aan maken als u de wil heeft. Irak zal een rol spelen om zijn bevolking en eigendommen te verdedigen. Irak is in staat beduidende schade aan te richten aan deze holen (geallieerde bases) en deze regio, en het kan niet werkeloos blijven toekijken.''

In een vraaggesprek met radio Monte Carlo voegde Ramadan eraan toe dat, als ,,de Turkse basis (Incirlik) Irak blijft aanvallen, deze zeker mikpunt wordt zoals andere bases (in de Golf)''. Ramadan zei dit enkele uren nadat vice-premier Tariq Aziz tijdens een bezoek aan Ankara vergeefs had geprobeerd de Turkse regering ertoe te bewegen een eind te maken aan de Amerikaans-Britse vluchten.

De Turkse autoriteiten reageerden niet onmiddellijk op de Iraakse dreigementen. Het Koeweitse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Iraakse uitspraken ,,de agressieve bedoelingen jegens de buren'' weerspiegelen. Ook de Arabische Liga veroordeelde de Iraakse dreigementen. ,,Problemen worden niet opgelost door dreigementen maar door dialoog en onderhandelingen'', aldus de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Abdel Meguid.

Irak heeft de in 1991 en 1992 door de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk afgekondigde No-fly zones nooit erkend. Sinds de Brits-Amerikaanse luchtaanvallen van half december in het kader van operatie Desert Fox heeft Bagdad de zones daadwerkelijk de oorlog verklaard. Volgens Washington heeft Irak het vliegverbod sindsdien in totaal 90 keer geschonden. De Amerikanen en Britten op hun beurt – de Fransen doen sinds Desert Fox niet meer mee – vergelden elke Iraakse provocatie met aanvallen. (Reuters, AP, AFP)