Alliantie beurzen wordt concreter

De samenwerking tussen de acht Europese beurzen, waaronder de AEX in Amsterdam, wordt concreter. De AEX houdt het voor mogelijk dat dit jaar al een elektronisch handelssysteem gaat draaien, waarmee de 300 beste aandelen van de acht beurzen verhandeld kunnen worden.

Ook zijn er al ontwerpteksten voor een intentieverklaring opgesteld. Dit heeft de woordvoerder van de Amsterdamse effectenbeurs AEX bevestigd. Wel tekent hij aan dat er ,,nog vele hobbels genomen moeten worden. We hebben wel de intentie tot de oprichting van een virtueel computerplatform. Dat zou in de loop van dit jaar kunnen ontstaan.''

Wel moet er nog meer duidelijkheid komen over hoe het toezicht op de aandelenmarkten wordt geregeld, de afhandeling van de aan- en verkooporders en de fiscale behandeling. Ook over de zeggenschap binnen het pan-Europese beursplatform zijn nog geen afspraken gemaakt. ,,We buigen ons eerst over de conceptteksten'', zegt hij.

Als het pan-Europese handelssysteem gaat draaien, kunnen beleggers in Nederland makkelijker buitenlandse aandelen kopen. Via het computernetwerk krijgt een handelaar de mogelijkheid om te shoppen bij de acht Europese beurzen op zoek naar het goedkoopste aandeel.

Sinds vorig jaar onderhandelen acht Europese beurzen, waaronder Londen, Frankfurt en Amsterdam, over de creatie van één Europese effectenvloer. Het initiatief werd genomen door Londen en Frankfurt. De andere, kleinere Europese beurscollega's sloten zich daar snel bij aan. AEX-bestuursvoorzitter Möller verklaarde toen aan zeggenschap een behoorlijk stuk van de taart te willen hebben.

Sinds de euro het rekenmiddel van de financiële wereld is geworden, schuiven de Europese beurzen naar elkaar toe. (ANP)