Akkoord over Duits fonds dwangarbeid

Twaalf grote Duitse bedrijven en de regering van bondskanselier Schröder hebben een akkoord bereikt over een gemeenschappelijk fonds voor de slachtoffers van dwangarbeid ten tijde van de nazi's. In een gezamenlijke verklaring staat dat hiermee een ,,materieel signaal'' wordt gegeven aan degenen die hebben geleden onder het nazi-bewind.

Over de hoogte van het fonds, dat waarschijnlijk op 1 septemebr in werking zal tereden, bestaat nog onduidelijkheid. Bronnen in de omgeving van de onderhandelingen spreken van een bedrag van ongeveer 3 miljard mark.

Eerdere Duitse regeringen hebben steeds geweigerd compensatie te betalen aan dwangarbeiders. Zij verwezen naar de bedrijven waar de dwangarbeiders te werk waren gesteld. De bedrijven lieten op hun beurt weten zich niet verantwoordelijk te achten, omdat ze handelden onder dwang van de nazi's.

De toenmalige bondskanselier Kohl liet vorig jaar nog weten niets te zien in betalingen. SPD-kandidaat Gerhard Schröder, de kanselier van de eerste na-oorlogse generatie in Duitsland, achtte daarentegen compensatie niet uitgesloten. Onder druk van dreigende processen in de Verenigde Staten gingen vervolgens ook steeds meer bedrijven overstag.

Een anonieme onderhandelaar verklaarde tegenover Die Welt dat het fonds voor iedereen is, ,,ongeacht nationaliteit en religie''. Vooral dwangarbeiders uit Polen hebben aangedrongen op meer invloed op het fonds, dat in hun ogen een Duits-Amerikaans onderonsje dreigde te worden. In Oost-Europa leven nog zo'n 800.000 voormalige dwangarbeiders. (AP, Reuters, AFP)