Aanslag op Oezbeekse president

In Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, is vandaag een moordaanslag op president Karimov mislukt. Na een schietpartij op de stoep van het regeringsgebouw ontploften vier auto's vrijwel tegelijkertijd. Later ontplofte een bom in de lobby van het gebouw. Sommige bronnen spreken van acht explosies. Volgens de politie ging het om een terroristische aanslag. Twee van de daders werden gedood. De schietpartij brak uit toen een auto door het cordon rond het gebouw heenbrak. Bewakers van het gebouw openden het vuur en doodden de twee inzittenden. Kort daarop ontplofte de auto. Vrijwel direct daarna explodeerden ook bommen die in drie andere auto's waren verstopt. Drie kwartier later ging de bom in de lobby af. Karimov, de onaantastbare heerser van Oezbekistan die in zijn land vrijwel geen enkele vorm van oppositie toelaat, zat op het moment van de aanslag in het gebouw een zitting van de ministerraad voor. (AP)