Zondagsdienst

"En meneer de Hoop Scheffer u hebt zo weinig zetels over. Moet u dan nog wel aanblijven?"

"Juist ja, goede vraag. (vrolijk knipoogje naar de interviewer). Weinig zetels betekent dat er juist veel werk aan de winkel is. Daar ga ik niet voor uit de weg. Daar neem ik mijn verantwoordelijkheid. En ik de toekomt zonnig in".

"Bent u niet een tussenpaus?"

"Tussenpausen zijn altijd goede pausen zijn geweest. Ik zie permanent witte rook. (Hard gelach in de zaal.) Ik zie permanent witte rook." (Nog meer gelach in de zaal.) Ja, ik zie altijd witte rook. Ik zie altijd witte rook. (Gelach verstomt.) En het gaat erom dat we ervoor gaan staan. Wij trekken nu de kar. (Neusvleugels open.) De regeringspartijen doen alleen aan ketelmuziek."

"Dit was de week van de stomazakjes en incontinentieluiers. Waarom hebt u zich daar niet in geroerd?"

"Zeker heeft het CDA zich in de kwestie van de stomazakjes en incontinentieluiers geroerd. Wij zijn daar sterk voor. En wij vinden het een schande dat de regeringspartijen daar tegen zijn."

"Moet u niet bij carnaval zijn?"

"Nee, want ik mag nu op televisie. Dat is een buitenkansje."

"Bent u wel een feestnummer?"

"Zeker ben ik een feestnummer. Ik verzeker u: na dit programma vertrek ik linea recta, li-ne-a rec-ta naar het zuiden. Ik ben al door de video-lachtraining geweest. (Schalkse blik.) Bij de nonnen in Vught heb ik dag en nacht archiefopnamen van Van Agts polonaises bestudeerd en zelf geoefend. En dan heb ik nog een vrindje in Wassenaar met een huisje in Limburg. Die heb ik bezocht voor repetities. Dus ik zal praalwagens en hossers niet uit de weg gaan. Ook daar neem ik mijn verantwoordelijkheid." (Neusvleugels open.)

"Dank u, en dan gaan we nu over naar de popelende staatssecretaris van cultuur, Rick van der Ploeg. Ons taakteam stelt een paar vragen."

"Meneer van de Ploeg, is het spelletjesprogramma Lingo amusement, cultuur of informatie?"

"Daar hebben we lang over gediscussieerd met alle omroepgeledingen en programmaraden. In samenwerking met het Planbureau heb ik een oplossing berekend. Kijk, minderheden leren er de taal door. Als je nu de assimilatiequote op 1,325 stelt, met een variatiebreedte voor de smaak van de staatssecretaris, de macht van de omroep als oneindig groot stelt en het taalvermogen logaritmisch ziet, kom je grof afgerond op 38 procent cultuur en - ik neem het ruim - 23 procent informatie en 39 procent flauwekul."

"Dank u voor de toelichting. We begrijpen er niets van en daarom gaan we nu over op mevrouw Borst. Mevrouw Borst wilt u aftreden?"

"Als het parlement dat wil, kan ik dat niet uitsluiten"

"Bingo, bingo, nieuws, nieuws, waarschuw het Journaal en het ANP! Nog zo'n vraag. Ik heb in de krant gelezen dat het geen zin heeft om de Bijlmerpatiënten te onderzoeken als niemand weet wat onderzocht moet worden."

"Daar hebt u groot gelijk in, maar ik kan toch niet zomaar van gedachte veranderen? Dat staat zo raar. In de politiek geldt: beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd."

"Alweer bingo. Geef het door aan andere media. Borst volhardt! Dan wou ik doorpraten over de stomazakjes en incontinentieluiers. U wil er maar vier per dag maar volgens mijn redactie hebben patiënten acht per dag nodig."

"Nee, vier"

"Niet waar, acht"

"Vier"

"Acht"

"Ok, ik maak er zes van. Zes stomazakjes en incontinentieluiers. En als u nu verder uw mond houdt, kan ik afsluiten. Dit was Buitenhof en volgende week zijn we er weer."

    • Maarten Huygen