Wereldrecords voor Szabo-Gebrselassie

Zowel bij de mannen als de vrouwen werd afgelopen weekeinde bij de indooratletiek het wereldrecord op de 5.000 meter verbeterd. De Roemeense Gabriela Szabo liep zaterdag in het Duitse Dortmund een winnende tijd van 14.47,36. Haile Gebrselassie kwam gisteren in Birmingham tot een toptijd van 12.50,38. Het was de vijftiende keer dat de 26-jarige Ethiopiër een wereldrecord liep. Szabo en Gebrselassie hebben beiden de Nederlander Jos Hermens als manager.

De prestatie van Gebrselassie was indrukwekkend. Een kilometer voor de finish leek hij nog niet op een record af te stevenen, maar in de slotfase versnelde hij flink. Vlak voor de streep moest de topatleet zich langs drie achterblijvers wurmen die hem de weg versperden. ,,Ik was even bang dat ik er niet langs zou kunnen komen. Ik denk dat het me ongeveer een seconde heeft gekost'', zei Gebrselassie, die van de organisatie in Engeland 50.000 dollar voor zijn prestatie kreeg.

Gebrselassie verbeterde het record van zijn grote rivaal, de Keniaan Daniel Komen, die vorig jaar in Stockholm tot een tijd van 12.51,48 was gekomen. Komen liep gisteren ook in het Engelse Birmingham, maar niet op hetzelfde nummer. Komen en Gebrselassie ontlopen elkaar voortdurend. Komen stelde op de incourante twee kilometer hevig teleur met een vierde plaats.

De 23-jarige Szabo verpulverde op de 5.000 meter bij de vrouwen het zeven jaar oude record van de Britse Liz McColgan. De kleine Roemeense liep bijna zestien seconden sneller dan de oude toptijd. Szabo had gedurende de gehele race in het Duitse Dortmund Tegla Loroupe in haar kielzog. In de laatste ronde nam Szabo met een felle eindsprint afstand van de Keniaanse atlete.

Verrassend was in Birmingham de overwinning bij het kogelstoten van Lieja Koeman. De 22-jarige Nederlandse kwam tot een afstand van 18,42 meter. Alleen Corrie de Bruin deed het ooit beter met een afstand van 18,97 meter. Koeman voldeed met haar gouden worp aan de richtprestaties voor zowel het wereldkampioenschap van 1999 in Sevilla als de Olympische Spelen van Sydney 2000.

De Zuid-Afrikaan Gert Thys liep in Tokio een toptijd op de marathon. Met zijn 2.06,33 bleef hij slechts 0,28 seconden verwijderd van het wereldrecord dat de Braziliaan Ronaldo da Costa vorig jaar september in het Duitse Berlijn vestigde.