Waardering voor Clinton blijft groot

Een grote meerderheid van het Amerikaanse volk is tevreden dat president Clinton is vrijgesproken in het impeachment-proces. De waardering voor de manier waarop hij zijn ambt vervult blijft groot.

Dat blijkt uit de eerste opiniepeilingen na de afsluiting van het Senaatsproces. Bijna tweederde van de ondervraagden steunt de vrijspraak, aldus een peiling van CNN, USA Today en het onderzoeksbureau Gallup. Dertig procent is van mening dat Clinton afgezet had moeten worden. En 68 procent van de ondervraagden vindt dat hij zijn werk goed doet.

Zowel het Witte Huis als leiders van beide partijen in het Congres zeiden dit weekeinde dat ze de strijdbijl willen begraven. ,,Het publiek verwacht van ons dat we samenwerken'', zei Clintons stafchef John Podesta gisteren in het televisieprogramma This Week. En Don Nickles, een van vooraanstaande Republikeinen in de Senaat, zei: ,,We moeten samenwerken en we zullen samenwerken.''

Ook riepen politici van beide partijen de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr op, om president Clinton niet alsnog voor een gewone strafzaak in staat van beschuldiging te stellen. De Republikeinse senator John McCain zei bij NBC dat het nu tijd is om de zaak te laten rusten. Ook zijn partijgenoot Mitch McConnell zei dat hij het ,,geen fantastisch idee'' vindt om Clinton alsnog voor de rechter te slepen.

Ondanks de openbaar beleden wens tot samenwerking, heerst er bij beide partijen nog bitterheid over het impeachment-proces. Vrijdag, meteen na Clintons vrijspraak, zei de Republikeinse meerderheidsleider Trent Lott in een gesprek met enkele journalisten dat hij niet meer weet of hij de president nog kan vertrouwen. Op de vraag of hij Clinton nog respecteert, gaf hij geen antwoord.

Lott zinspeelde erop dat de president nog niet uit de brand is en dat het impeachment-proces ,,slechts één hoofdstuk in onze nationale nachtmerrie'' is. ,,Ik ben bang dat dit gore verhaal nog niet is afgelopen. Deze man heeft al die dingen in zijn verleden.''

Lott en andere Republikeinen zijn nog steeds verontwaardigd over een artikel in The New York Times over de woede van Clinton op de Republikeinen. De president zou zich hebben voorgenomen alles in het werk te stellen om de Democraten te helpen in het jaar 2000 de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden terug te winnen.