Vrouw vriest bijna dood op stoep café

Zonder dat iemand zich om haar bekommerde, is een 29-jarige vrouw vrijdagnacht bijna doodgevroren op het drukbezochte Museumplein in Ede. Ze werd in coma afgevoerd naar het ziekenhuis, waar ze zaterdag bijkwam. De vrouw is inmiddels weer thuis.

De vrouw, een inwoonster van Ede, werd 's nachts rond drie uur door een taxichauffeur buiten op een stoel aangetroffen. Ze zat in haar t-shirt in de vrieskou - het was rond dat tijdstip twaalf graden onder nul - en was buiten bewustzijn. Volgens de politie is de vrouw door een kroegbaas buiten op een stoel gezet, omdat ze in het café door de hitte was bevangen. Vervolgens was de man haar vergeten. Een andere kroegbaas zag haar zitten en belde een taxi.

De Edese heeft naar schatting een half uur in de koude gezeten. Een verbijsterende zaak, aldus de politie. ,,Hoe kan het zijn dat niemand naar die vrouw omkijkt? Iedereen kon zien dat ze zichtbaar last had van de kou''. Het Museumplein wordt bewaakt met camera's. Bestudering van de beelden achteraf – de video's worden uit privacy-overweging nooit `live' bekeken – maakte duidelijk dat er ,,een continue stroom van mensen langs de vrouw is gelopen''.

De taxichauffeur die de vrouw aantrof, belde de politie. Die kwam met vier man naar het Museumplein, maar kreeg te maken met ,,lastig publiek''. Een aantal omstanders werd zó hinderlijk, dat agenten haar in een politieauto naar een taxistandplaats moesten vervoeren, vanwaar ze met een ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. De politie onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd. ,,Er is geen hulp geboden aan iemand die dat nodig had.''

Het plein wordt sinds begin dit jaar met zestien camera's bewaakt. Sindsdien is, aldus de politie, de overlast duidelijk afgenomen.