Volksverhuizing in China

China had volgens het Economisch Dagblad in Peking eind vorig jaar circa 168.000 inwoners van dorpen langs de Yangtze rivier verhuisd naar andere streken om plaats te maken voor het grote `Driekloven' damproject. Dat controversiële plan moet het noordwesten van het land gaan beschermen tegen overstromingen.

De dam die in drie engtes van zijrivieren wordt gebouwd, wordt gecombineerd met de grootste waterkrachtcentrale ter wereld, die in het jaar 2009 een grote regio van elektriciteit moet gaan voorzien. In totaal moeten er 1,13 miljoen mensen verhuizen, waarvan er dit jaar 83.000 aan de beurt zijn en 112 ondernemingen worden verplaatst. Eind vorig jaar was 4,2 miljoen vierkante meter aan nieuwe, vervangende woonruimte gebouwd in nieuwe dorpen en waren 285 industriële- en mijnbouwbedrijven verplaatst. (Reuters)