VAN DE ANDERE KANT

Wat ziet de televisiepresentator eigenlijk terwijl hij ons toespreekt? De presentator van het NOS Journaal kijkt recht in een grote bundel licht, waarin de autocue met de uit te spreken tekst nog maar net zichtbaar is. Pia Dijkstra: ,,Het is ondoenlijk om alle teksten zelf te schrijven, maar ik denk wel mee en bereid me goed voor. Als ik een kruisgesprek met een minister voer, moet ik goed weten hoe ik dat aanpak. Ook weet ik genoeg om calamiteiten het hoofd te bieden en om vlak voor de uitzending improviserenderwijs nieuwe informatie te verwerken. Zo ben ik medeverantwoordelijk voor de inhoud.'' Dijkstra geniet het meeste van speciale uitzendingen waarin het nieuws op de voet wordt gevolgd. ,,Helaas werkte ik niet tijdens de verhoren van de Bijlmer-enquêtecommissie en heb ik deze gewoon als kijker gevolgd. Een van de spannendste uitzendingen vond ik de dag dat Soeharto aftrad. In alle vroegte begonnen we aan een langdurige uitzending, waarin we direct contact met Indonesië hadden. Op zo'n moment beschik je natuurlijk niet over uitgeschreven teksten.

,,Het dagelijkse nieuws volgen is verslavend, je ontwikkelt een soort helikopterblik. Ik zit nu al een aantal jaartjes in het vak, maar zou grote moeite hebben om afscheid te nemen.''

Dit is de eerste aflevering van een serie rondom het blikveld van de presentator.

(Teksten Mariska Graveland, foto Jorgen Krielen)