Twee zeges in één wedstrijd

De basketballers van Amsterdam zijn er nog steeds van overtuigd dat ze de bekerfinale tegen Den Helder twee keer hebben gewonnen. De eerste maal binnen de reguliere speeltijd bij een gelijke stand (69-69), toen Milko Lieverst in de slotseconden de rebound benutte na een mislukt schot van McGuthrie. Volgens de jury zou het beslissende punt echter ná de zoemer zijn gemaakt. De emoties laaiden vervolgens hoog op in de Amsterdamse Apollohal. In de noodzakelijke verlenging veroverde Amsterdam de nationale beker alsnog: 85-79. Het was de eerste prijs dit seizoen voor coach Ton Boot, die zich nu met zijn team gaat richten op het landskampioenschap.

Was het nu een geldig punt van Lieverst of niet?

Boot: ,,Ik heb de videobeelden bestudeerd en volgens mij hoor je de zoemer pas nadat Lieverst heeft gescoord. Ik begrijp niet dat de jury niet meteen heeft besloten eerst de tv-beelden te bekijken. Dan had binnen een minuut gerechtigheid kunnen geschieden. Stel dat we de finale in de de verlenging nog hadden verloren, dan was sprake geweest van competitievervalsing.''

Je ploeg hield het hoofd echter koel in de verlenging.

,,Ik constateerde al eerder een zekere mate van volwassenheid bij mijn spelers. Ik heb mijn stempel in het begin van de competitie op het team gedrukt, nu hoef ik er weinig meer aan te doen. Toen ik bij Amsterdam begon, meenden sommige mensen dat ze bij een klaverjasclub speelden waar alleen de gezelligheid telde. Ik moest Bud Greer wel uit de ploeg zetten, omdat hij een negatieve sfeer creërde. Ik had vervolgens het geluk dat we een paar wedstrijden wonnen, dat maakte de kritiek belachelijk.''

De basketbalbond vindt de bekerfinale blijkbaar niet zo belangrijk, want zowel Amsterdam als Den Helder speelde de avond daarvoor nog een competitiewedstrijd.

,,Dat vond ik ook vreemd. De acteurs verdienen daarom een groot compliment, al lag het spelpeil in de finale lager dan mogelijk was geweest. Maar als ik eerlijk ben, vind ook ik de beker niet zo belangrijk. Voor Amsterdam telt nu slechts de landstitel.''