Tegenslag Murdoch bij betaal-tv Italië

De onderhandelingen tussen Telecom Italia en de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch over de verkoop van Telecoms dochter voor abonnee-tv zijn afgebroken, zo liet Telecom Italia zaterdag in een kort communiqué weten.

De mogelijke komst van Murdoch naar Italië had voor grote beroering gezorgd. Hij dreigde de mediawereld op zijn kop te zetten met een aanbod om voor 4,2 biljoen lire, ongeveer twee miljard euro, voor zes jaar de rechten op de beelden van het voetbal in de Serie A te kopen.

Telecoms dochter voor abonnee-tv Stream zou hiermee een grote bedreiging zijn gaan vormen voor concurrent Telepiù. Deze zender voor abonnee-tv is wordt gecontroleerd door het Franse Canal Plus. Ook de staatsomroep Rai en het commerciële tv-imperium Mediaset van Silvio Berlusconi hebben een belang in Telepiù, dat nu met 520.000 abonnees vier keer zo groot is als Stream.

Nadat Murdoch eind december een principe-akkoord had getekend over overname van Stream, nam het Italiaanse kabinet in recordtijd een decreet aan dat direct tegen hem was gericht. Het kabinet bepaalde dat geen enkele zender meer dan zestig procent van de voetbalrechten mocht bezitten. Dat veranderde de speelruimte van Murdoch aanzienlijk. Hij wilde, net als in Engeland met BskyB, voetbal gebruiken als trekker voor zijn abonnee-tv.

Een bijkomend probleem was dat grote clubs als Inter, AC Milan, Juventus en Napoli al afzonderlijke akkoorden voor de komende jaren hadden gesloten met Telepiù.