Supermarkten claimen vrije busbanen

De supermarktbranche wil dat de vrachtwagens voor hun bevoorrading op snelwegen en in steden gebruik kunnen maken van busbanen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL gaat daar op aandringen bij minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat.

De belevering van de supermarkten kampt met toenemende problemen door de verkeersdrukte. Een kilometer file kost het bedrijfsleven 4.000 gulden per rijbaan per uur, zo meldt adjunct-directeur R. Roorda van het CBL in het brancheblad Distrifood. Het CBL ergert zich verder aan de wildgroei van de zogeheten venstertijden die gemeenten winkeliers voorschrijven. Die tijden bepalen het moment waarop vrachtwagens mogen lossen. Roorda zal bij Netelenbos pleiten voor spoedige verruiming van de venstertijden en op termijn zelfs afschaffing ervan. (ANP)