Staking piloten nog niet gebroken door boze rechter

Vandaag zijn opnieuw enkele honderden vluchten van American Airlines uitgevallen door wilde acties van piloten ondanks het oordeel van een Amerikaanse rechter dat de pilotenvakbond APA schuldig is aan belediging van de rechtbank. De vakbond kreeg een boete van 10 miljoen dollar (19 miljoen gulden).

De pilotenacties begonnen tien dagen geleden en hebben al honderdduizenden passagiers doen stranden. De piloten meldden zich ziek uit protest tegen het beleid van het management van de luchtvaartmaatschappij.

Volgens de vakbond American Pilots Association (APA) kan het niets tegen de spontane acties doen. De gedupeerde maatschappij dacht daar anders over en stapte naar de rechter. Die verklaarde vorige week dat de bond zijn piloten moest oproepen aan het werk te gaan. Het aantal vluchten dat uitviel steeg daarna alleen nog maar. Gisteren vielen 540 van de 2250 vluchten uit. Dit weekend verklaarde de rechter de APA schuldig aan belediging van de rechtbank.

Rechter Joe Kendall was ongebruikelijk scherp in zijn uitspraak van eergisteren. ,,Het radicale element dat kennelijk de baas is bij de APA, lijkt vastbesloten American Airlines tegen een berg te laten vliegen, zichzelf, het bedrijf, de collega's en de passagiers in zijn val meeslepend'', aldus de rechter, die tien miljoen dollar borg eiste en woensdag een definitieve boete vaststelt.

Gisteravond had AA voor vandaag al 231 vluchten geannuleerd omdat het niet voldoende piloten heeft. De maatschappij heeft al zesduizend vluchten moeten annuleren sinds de acties begonnen en ongeveer 75 miljoen dollar verlies geleden.

Het conflict gaat over de inlijving van Reno Air door American. De piloten van het maatschappijtje verdienen slechts de helft van de 140.000 dollar jaarsalaris van American-piloten. Het bedrijf wil dit verschil in 18 maanden gelijktrekken, maar de bond protesteert hiertegen. Ten eerste mogen American-Airlinesvliegtuigen volgens de cao alleen door APA-leden worden gevlogen tegen een vastgesteld salaris. Ten tweede vreest de APA dat American zijn toestellen vaker zal laten vliegen door de goedkopere Reno-piloten.

Kendall was er bijzonder boos over dat de bond had verklaard alles te zullen doen aan het terugroepen van piloten maar tegelijkertijd hadden 12 van de 18 bestuursleden van de bond zich ziek gemeld. Hij noemde de pilotenactie een vorm van `afpersing'. ,,Als de kreet is `Betaal ons wat we vragen of het gaat je wat kosten' ben je in het soort onderhandelingen verzeild geraakt dat je krijgt als je zaken doet met een van die vijf New-Yorkse families.''

    • Lucas Ligtenberg