Sparta ook kwetsbaar met nieuwe gezichten

Sparta heeft een nieuw gezicht, maar incasseerde gistermiddag tegen de dertiende nederlaag van het seizoen. De komst van trainer Jan Everse als opvolger van de ontslagen Hans van der Zee en twee versterkingen in het elftal konden niet voorkomen dat de eerste wedstrijd na de winterstop uitmondde in een fiasco tegen FC Utrecht (0-1). Het spookbeeld doemt op dat Sparta straks in zijn gloednieuwe behuizing in de eerste divisie tegen Veendam of Heracles moet aantreden. Daar zullen de honderden toekomstige bezitters van business-seats niet blij mee zijn.

Er rust een zware taak op de schouders van Everse, die in tegenstelling tot zijn voorganger Van der Zee wél naar enkele versterkingen mocht zoeken. Darren Ferguson, zoon van Manchester United-coach Alex en derhalve min of meer de Schotse Jordi Cruijff, werd zelfs gehaald als rustpunt op het middenveld. Ferguson bleek bij zijn debuut op Spangen inderdaad een versterking. Al speelde de voormalige voetballer van Wolverhampton Wanderes en Manchester United nog te bescheiden en mist hij wat fysieke kracht.

Verder rijst de vraag wat Ferguson te zoeken heeft in de Rotterdamse bouwput. Want hoewel het veld er gistermiddag dankzij vele vrijwilligers gezien de omstandigheden perfect bijlag, kan dit toch moeilijk een inspirerende ambiance voor een buitenlands avontuur worden genoemd. Afgezien nog van de neergaande prestatiecurve. Maar de Engelse eerste divisie dreef Ferguson kennelijk tot wanhoop.

Sparta versterkte zich tevens met Ali Elkhattabi, die na tweeënhalf jaar Heerenveen terugkeerde naar Rotterdam-West. Everse zocht een creatieve spits die beweeglijk is en de bal goed afschermt. Hij moest het alternatief worden voor de wat statische Erik Tammer. Maar de laatste, oorspronkelijk aangetrokken om naast de inmiddels verkochte Dennis de Nooijer te opereren, is wel doelgericht en dat bleek Elkhattabi tegen FC Utrecht nog niet te zijn. Hij bracht verschillende kansen om zeep. En hij had het moeilijk tegen de Utrechtse aanwinst Costakis Costa, afkomstig van Cyprus.

Everse is er evenwel van overtuigd dat zijn aankoop zich zal verbeteren. ,,Op de training zie je juist dat Ali scherp is voor het doel. Hij maakte vandaag dan wel geen treffer, hij zorgde wel dat hij steeds in de positie kwam om te scoren. Misschien dat hij te weinig ondersteuning kreeg. Arjan van der Laan had wat meer kunnen aansluiten. Elkhattabi moest te hard werken en kwam daardoor voor het doel kracht te kort.''

Erik Tammer, Nico Jalink en Dennis Krijgsman waren gisteren het slachtoffer van Sparta's zwakke eerste seizoenshelft. Zij begonnen op de bank, al kwamen ze in de tweede helft toch nog binnen de lijnen. Everse heeft routinier Jalink kennelijk niet nodig. ,,Want dan moet ik met een libero gaan voetballen.'' Maar nieuwe bezems vegen niet altijd schoon. Sparta bediende zich nog te vaak van de lange trap, al heeft Everse aangekondigd dat hij het positiespel wil gaan verbeteren. Daarnaast was er te weinig activiteit op de flanken. De trage Anders Nielsen en John den Dunnen konden de Utrecht-verdedigers Tom van Mol en Jean Paul de Jong zelden verrassen.

Coach Mark Wotte van FC Utrecht meende gek genoeg wel vooruitgang te bespeuren bij Sparta. Het vergelijkingsmateriaal was de heenwedstrijd in Nieuw-Galgenwaard. Toen stonden de tamme Spartanen al binnen een half uur met 3-0 achter en verloren ze uiteindelijk met 4-1. Wotte: ,,Dit is toch een heel ander Sparta dan voor de winterstop. Er zit meer agressie in het elftal. Wij hebben vandaag eigenlijk ten onrechte gewonnen.'' En Alfons Groenendijk, voormalig Spartaan: ,,Er wordt met meer elan gespeeld. Maar het is de vraag of dit jonge elftal tegen de stress van het degradatievoetbal is opgewassen.''

Ook trainer Everse constateerde dat Sparta de schroom nog niet geheel van zich heeft afgeworpen. ,,We begonnen nogal angstig. Pas na tien minuten konden we iets meer druk uitoefenen. We zitten in de hoek waar de klappen vallen. We spelen met het vertrouwen van een ploeg die op de zestiende plaats staat.''

Sparta is sinds de invoering van het betaald voetbal nog nooit gedegradeerd. De jonge ambitieuze trainer Jan Everse (ex-FC Zwolle) zal de primeur niet graag op zijn erelijst hebben. De verleiding was groot toen directeur Leo Steegman hem benaderde. ,,Maar ik moet niet te vaak van dit soort wedstrijden hebben, want dan kan ik weer in Zwolle gaan wonen. En ik heb net mijn huis verkocht'', zei de voormalige speler van Feyenoord en Ajax.

    • Erik Oudshoorn