Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het klonen van mensen, mogelijkheden in de toekomst en de ethische aspecten ervan. Ned.2, 17.35-18.43u.

Het elfde uur. Gesprekken met onder andere staatssecretaris van Cultuur en Media Rick van der Ploeg en de minister van Landbouw, Hayo Apotheker. Ned.2, 22.05-23.00u.

Nova. Onder meer een reportage over problemen bij de voogdij-instelling De Opbouw die zich bezighoudt met de opvang van zo'n circa 9.000 jonge asielzoekers in de leeftijd van 5 tot 18 jaar. Ned.3, 22.31-23.06.

DOCUMENTAIRES

NPS.Doc.: Oostzeejournaal. Eerste deel van een tweeluik over de veranderingen tijdens de afgelopen eeuw in het gebied rond de Oostzee en de wijze waarop bewoners met deze veranderingen om zijn gegaan. Met getuigenissen en lotgevallen van een visser, een boer, een schrijver en een acteur. Ned.3, 20.21-21.22u.

Backsite. Eerste aflevering van een serie over het Internet. Verslaggever Van Hout belicht activiteiten van o.a. terroristen, fraudeurs, smokkelaars, vrouwenhandelaars en afpersers hun weg naar het Internet hebben gevonden. Veronica, 22.10-22.40u.

Dokument. Eerste aflevering van een serie waarin dader en slachtoffer van een misdrijf met elkaar worden geconfronteerd. Dader Jan Wolfs vertelt dat hij aan de drank en drugs was en een enorme knokpartij wilde uitlokken. Tijdens de confrontatie reageert slachtoffer Gerrie Goud gelaten en cynisch en er vallen veelzeggende stiltes. Ned.1, 22.57-23.44u.

Panorama. Vormt New Labour een bedreiging voor de democratie in Groot-Brittanië? Afl.: The people's party. BBC1, 23.00-0.45u.

SPORT

Voetbal totaal. Ajax- en Oranjedoelman Edwin van der Sar maakt zijn debuut als presentator in dit programma met o.a. aandacht voor nationaal en internationaal voetbal, zaalvoetbal en jeugdcompetitie. RTL5, 18.30-19.00u.

Tennis. Overzicht van de vandaag gespeelde wedstrijden in het ABN AMRO-tennistoernooi in de Rotterdamse Ahoy-hal. De Nederlandse toptennissers Krajicek en Siemerink bevinden zich onder de deelnemers. Ned.2, 23.39-0.04u.

MUZIEK

Streetnoise. Muzikaal portret van saxofonist Benjamin Herman gefilmd in de Amsterdamse binnenstad. Ned.3, 21.48-22.00u.

KUNST

Het uur van de wolf. Portret van vormgever Piet Schreuders. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.06-0.01u.

FILM

Bonnie and Clyde (Arthur Penn, 1967, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

Babe: The Gallant Pig (Chris Noonan, 1995, Australië). Australische fabel met echte, sprekende dieren, naar een kinderboek van Dick King-Smith over een uitverkoren varkentje dat de ambitie heeft een herdershond te zijn. Een volkomen absurde, maar goed doordachte en idyllisch ogende onderneming, Orwelliaans van opzet en tegelijk lichtverteerbaar. SBS6, 20.30-22.10u.

The Witches of Eastwick (George Miller, 1987, VS). Weinig subtiele relatiekomedie naar gelijknamige roman van John Updike suggereert dat feministes eigenlijk heksen zijn. Titelheldinnen Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer en Cher vallen voor weerzinwekkende Jack Nicholson die over een duivelse charme beschikt. Veel `speciale effecten'. RTL4, 21.00-23.15u., met reclame.

Palace (Edouard Molinaro, 1985, Frankrijk/West-Duitsland). Vakkundig maar ongeïnspireerd oorlogsdrama met komische en romantische inslag. Twee Franse broers gevangen in Duitsland: de een probeert te ontsnappen, de ander schikt zich in zijn lot. Met Claude Brasseur, Daniel Auteuil, Gudrun Landgrebe. TV5, 22.15-23.35u. & 2.15-3.25u.

Traces of Red (Andy Wolk, 1992, VS). Slordige, moderne film noir, met een knipoog naar Billy Wilders Sunset Boulevard, bevat zoveel dwaalsporen dat vrijwel ieder personage de gezochte seriemoordenaar zou kunnen zijn. Met James Belushi als de rechercheur en Lorraine Bracco als de femme fatale. Duitsl.2, 22.15-23.35u., nagesynchroniseerd.

L'homme-orchestre (Serge Kober, 1969, Frankrijk/Italië). Muzikaal komedie-vehikel voor Louis de Funès. Hij leidt een groep ballerina's, op tournee door Italië. Duitsl.2, 0.10-1.30u., nagesynchroniseerd.

Giulietta degli spririti (Federico Fellini, 1965, Italië/Frankrijk). Eerste kleurenfilm van Fellini is de vrouwelijke pendant van 8.

Giulietta Masina verdenkt haar man van ontrouw en bekijkt haar omgeving ineens met andere ogen. Met onovertroffen verbeeldingskracht toont Fellini het onderbewuste van een vrouw in huwelijkscrisis, die op alle mogelijke manieren, vooral ook met zichzelf, in het reine probeert te komen na een traditionele vrome katholieke opvoeding. Duitsl.1, 0.35-2.55u., nagesynchr.

Ich und meine Frau (Eduard von Borsody, 1953, Oostenrijk). Familiefilm waarin huistiran verandert in begripvolle vader door toedoen van ideale (huis)vrouw Paula Wessely. Duitsl.2, 1.30-3.05u., zwart-wit.

A Star Is Born (William Wellman, 1937, VS). Oudste, niet-muzikale versie van door Judy Garland en James Mason bekend geworden melodrama over opkomst van filmsterretje en de gelijktijdige ondergang van haar acterende echtgenoot. Een opmerkelijk bittere kijk op Hollywood in vroege Technicolor-kleuren. Met Fredric March, Janet Gaynor. Morgen, SBS6, 13.25-15.30u., met reclame.

Way Out West (James W. Horne, 1936, VS). Misschien wel de beste lange klucht van Laurel & Hardy, die in het Wilde Westen een eigendomsbewijs van een goudmijn bij het verkeerde meisje afleveren. Zang- en dansnummers verhogen de feestvreugde. Morgen, Belg.1, 13.55-14.57u., ingekleurd.