Priester-schrijver Mangunwijaya (68) overleden

De Indonesische priester-schrijver Y.B. Mangunwijaya, bekend van de roman Het boek van de Wevervogel (1978), is vorige week tijdens een lezing in Jakarta op 68-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Mangunwijaya, die tijdens de `politionele acties' tegen de Nederlanders vocht en daar ook over schreef in zijn romans, gold tijdens het regime-Suharto als een van de belangrijkste opposanten van de president. In zijn boeken, waaronder ook De ballade van de betjak en Tussen admiraals en sultans, liet hij zich kritisch uit over alles wat de onafhankelijkheidsstrijd had gebracht; als priester en sociaal werker zette hij zich in voor de armen in Jakarta. In een interview met deze krant in 1986 zei Mangunwijaya: ,,Ik vecht niet alleen voor deze kampong, maar voor alle kampongs in Indonesië.''