Politie onderzoekt misbruik partydrug

De landelijke politie-unit Synthetische Drugs in Eindhoven onderzoekt of de partydrug gamma hydroxy boterzuur (GHB) gebruikt is bij een aantal recente verkrachtingen, waarbij de dader zijn slachtoffer had bedwelmd. GHB, ook wel date rape drug genoemd, is volgens de politie populair op `afterparty's', feestjes na afloop van een houseparty.

Daders zouden de `vloeibare XTC' ongemerkt vermengen met het drankje van hun slachtoffer. Precieze gegevens over de omvang van het gebruik van GHB in Nederland en het eventuele verband met de verkrachtingen zijn nog niet beschikbaar.

GHB werd in de jaren zestig gebruikt als narcosemiddel, maar raakte als zodanig in onbruik wegens de onvoorspelbare werking. In Engeland is het op de markt als medicijn tegen onder meer veroudering en overgewicht, als slaapmiddel, als ondersteuning bij afkicken van alcoholverslaving en als groeihormoon voor bodybuilders. De drug is verkrijgbaar als reukloze, kleurloze vloeistof en soms als poeder of pil. In kleine doses is het effect vergelijkbaar met dat van alcohol, in grotere doses en vooral in combinatie met alcohol kan het duizeligheid, bewusteloosheid en ademhalingsstilstand veroorzaken.

In de Verenigde Staten werd GHB al in 1990 door de Food en Drug Administration (FDA) verboden toen het middel populair werd als legaal alternatief voor XTC. In Nederland is de drug in 1996 verboden, nadat op koninginnedag van dat jaar zes jongeren in Rotterdam na het nuttigen van GHB in combinatie met alcohol bewusteloos in het ziekenhuis terecht waren gekomen. In de politieregio Zaanstreek Waterland zijn in september vorig jaar twee mensen in coma aangetroffen na het slikken van GHB. Nog acht anderen zouden vorig jaar na gebruik van het middel in het ziekenhuis zijn beland.

GHB valt als geneesmiddel onder de Wet Geneesmiddelenvoorziening, waardoor het niet vrij mag worden verhandeld. Gebruikers kopen het veelal via Internet, bijvoorbeeld in de vorm van scheikundedozen waarvan de afzonderlijke onderdelen niet onder de Opiumwet vallen.