Philips maakt koersval

De koers van Philips die vorige week tamelijk ongeschonden bleef na publicatie van matige jaarcijfers liep vanochtend fors uit de pas op een dalend Damrak. De koers van het elektronicaconcern ging 1.20 euro omlaag na de koersdaling afgelopen vrijdag op Wall Street, waar een aantal elektronica- en chipsfondsen een forse veer moest laten.

Philips werd vanochtend relatief het zwaarst getroffen. Vorige week reageerden beleggers nog nauwelijks op de slechte jaarcijfers die de multinational toen bekendmaakte. De rest van de beurs verloor gemiddeld een half procent. De AEX daalde daardoor met 2,77 punten naar 520,56. De dollar was marginaal hoger. Verder Amerikaans nieuws is vandaag niet te verwachten, omdat Wall Street wegens President's Day gesloten is.

De omzetten waren vandaag zeer laag. Een handelaar omschreef de gang van zaken vanochtend op het Damrak als ,,doodstil''. De obligatiemarkt gaf een verdeeld beeld te zien: de verliezen bij de staatsleningen varieerden van enkele centen tot twee kwartjes. Niettemin was er voor KPN de nodige belangstelling. Het telecom-concern ging verrassend omhoog, met 1,05 euro naar 44,60 euro. Daarmee was het een van de weinige hoofdfondsen die niet in de min stonden, zij het dat ook bij KPN de omzet relatief laag was (320.000, dubbeltelling).

Bij de uitgevers viel de schade mee. VNU pakte een eurodubbeltje op 34,60. Ook Elsevier had geen last van de flauwte en won een eurostuiver op 13,30 euro. Wolters Kluwer dikte twee eurokwartjes aan op 162,50 euro.

Op de lokale markt moest de elektronische uitgever AND inleveren. Het fonds maakte vanochtend bekend verlies te hebben geleden door reorganisatielasten. Op de beurs zakte AND ruim 5 procent naar 3,40 euro.

Vandaag konden beleggers ook voor het eerst reageren op de cijfers die Norit vrijdag nabeurs publiceerde. De cijfers zelf waren goed, maar de verwachtingen voor het lopende jaar deed beleggers besluiten het aandeel te verkopen. Het fonds ging 0,40 eurocent omlaag naar 7,85 euro.