Oud vuilnis in museum

Het Nijmeegse museum De Stratemakerstoren toont bijna duizend vuilnisvondsten uit de periode van 1375 tot 1850. De tentoonstelling Tot de bodem uitgezocht... duurt van 19 februari tot en met 20 juni. Het afval komt uit een enorme beerput in het centrum van Nijmegen, die in 1982 werd opgegraven. De put hoorde bij de Hof van Batenburg, een `ridderhuys' voor gasten van de vorst op het Valkhof. Het complex was later eigendom van welgestelde families. In de put lagen unieke stukken als zeldzame kacheltegels, een burgemeesterskan en een handgegraveerde glazen schaal, een zogenaamde tazza. De zeldzame vondsten zijn al eens uitgeleend aan exposities in onder andere Kopenhagen en Den Haag. De Stratemakerstoren toont voor het eerst de complete collectie. Vooral de alledaagse voorwerpen als een rammelaar, botten, koekenpannen en drinkgerei vertellen het verhaal van vijf eeuwen bewoning. (ANP)