MOROS Y CRISTIANOS (2)

Zwarte bonen met rijst, ofwel Moren en Christenen zoals deze combinatie in Spaanstalige keukens ook wel wordt genoemd, is een voedzaam gerecht.

Bruine bonen met rijst is de variant hierop met roodbruine kidney beans. Maar dat roetzwarte ovaal-ronde boontje is de lekkerste en zorgt voor een oogstrelend contrast met witte rijst. Afgelopen zaterdag werden de bonen geweekt en gekookt. Nu de eindbereiding: Verhit de olie in een ruime bakpan en fruit daarin op halfhoog vuur onder regelmatig roeren ui en paprika tot de ui zacht begint te worden. Verwijder de groene kern uit de knoflookhelften en de zaadjes uit de Spaanse peper. Snijd knoflook en peper fijn en fruit ze mee op lager vuur tot het mengsel van ui, paprika, peper en knoflook zacht en geurig is. Doe deze sofrito bij de gekookte zwarte bonen, voeg laurier, oregano, komijn en zout toe en kook de bonen nog 30 minuten op laag vuur in gesloten pan. Het kookvocht moet flink gereduceerd zijn zodat de bonen enigszins in zicht komen tegen het eind van de kooktijd. Neem met een schuimspaan een flinke schep bonen uit de pan, prak ze fijn met een vork en roer deze puree door de bonen in de pan zodat het kookvocht enige binding krijgt. Herhaal dit zonodig (afhankelijk van de hoeveelheid kookvocht). Voeg naar wens de azijn toe zodat het gerecht wat lichter op de tong wordt. Kook intussen 2 kopjes witte rijst in ruim kokend en gezouten water bijtgaar. Giet de rijst af in een bolzeef, spoel de korrels onder stromend heet water en laat de rijst boven een pan met een bodempje kokend water droogstomen in de bolzeef. Serveer rijst en bonen apart zodat eenieder naar wens een of meerdere scheppen zwarte bonen met saus over zijn rijst kan lepelen. De volgende dag kan een eventueel restant bonen met water of bouillon verdund worden tot bonensoep en aangevuld met wat kleingesneden chorizo. Een andere optie is het restant bonen te pureren in een blender tot een smeuïge puree die als dip wordt gegeten of als beleg op geroosterd brood. Dan hebben we bijna Toscaanse crostini met witte bonen en salie. In de keuken is de wereld heel klein.

    • Florine Boucher