Kjus toont zijn veelzijdigheid bij WK in Vail

Lasse Kjus heeft de afgelopen twee weken bij de wereldkampioenschappen alpine skiën voor een ongeëvenaarde prestatie gezorgd. De 28-jarige Noor startte in het Amerikaanse Vail op alle vijf de onderdelen en telkens stond hij op het erepodium. Kjus won twee keer goud en drie keer zilver. Gisteren besloot hij het toernooi met de tweede plaats op de slalom. De overwinning op het slotnummer ging gisteren naar de outsider Kalle Pallander uit Finland.

Kjus begon de WK met een gedeelde eerste plaats op de super-G. Hij moest deze gouden medaille delen met de Oostenrijkse favoriet Hermann Maier, bijgenaamd Der Herminator. Vijf dagen later waren Maier en Kjus de nummers een en twee op de afdaling; Maier was de snelste van de twee. Weer twee dagen later pakte Kjus op de combinatie zijn tweede zilveren plak, achter zijn landgenoot Kjetil Aamodt. In het slotweekeinde voegde Kjus in Vail nog twee medailles aan zijn totaal toe. Hij won een gouden medaille op de reuzenslalom en een zilveren medaille op de slalom.

Kjus staat bekend als een stille persoonlijkheid die zijn triomfen het liefst in afzondering viert. Maar na zijn triomftocht door de Rocky Mountains zal de Noor in zijn eigen land tot volksheld worden verheven. Hem wacht deze week een zelfde ontvangst als bij de Spelen van 1994, toen hij voor zijn eigen publiek de olympische combinatie won. De combinatie is het minst aansprekende onderdeel van de vijf, maar de aanwezigheid van drie Noren op het erepodium (Kjus, Aamodt, Strand-Nilsen) werd destijds volop gevierd. Het was bovendien de enige Noorse overwinning bij het alpine-skiën in Lillehammer.

In 1996 leek de loopbaan van Kjus abrupt te eindigen. Bij een training in Kitzbühel kwam hij spectaculair ten val. De schade bleef beperkt tot een hersenschudding en enkele kneuzingen. Twee weken later stond hij weer op de latten. In 1997 groeide zijn populariteit. Hij versloeg toen bij de wereldbekerwedstrijden in Lillehammer op de afdaling zijn landgenoot Kvitfjell.

Bij de Winterspelen in Nagano behaalde Kjus vorig jaar twee keer een zilveren medaille; op de afdaling en op de combinatie. Dit seizoen begon hij voortreffelijk; hij won de eerste twee afdalingen in het Franse Val d'Isère en het Italiaanse Val Gardena. In het Amerikaanse Vail bereikte hij de gewenste topvorm. Kjus moest alleen zijn meerdere erkennen in outsider Pallander, die Finland voor het eerst sinds 65 jaar bij de WK alpine een medaille bezorgde. De Finse wintersport-atleten blinken doorgaans uit bij het onderdeel schansspringen.

Bij de vrouwen eindigde het WK ook met een verrassing. Zali Steggall bezorgde Australië de eerste gouden WK-medaille aller tijden. Zij won de slalom. Steggall kwam nauwelijks voorbereid naar Colorado. Ze genoot van de zomer in eigen land en besteedde meer tijd aan het windsurfen dan aan het skiën. (Reuters)