Judoka's doen tijden van Ruska herleven

De naam van Wim Ruska is na 28 jaar weer actueel geworden. De tweevoudig olympisch kampioen kreeg het afgelopen weekeinde eindelijk een opvolger als winnaar van het Tournoi de Paris. Twee nog wel: Dennis van der Geest (+100 kg) en Ben Sonnemans (-100 kg).

,,Dit is het belangrijkste judotoernooi na de Olympische Spelen en de WK. Dit is het Wimbledon van het judo'', stelde Sonnemans onomwonden na zijn historische overwinning in Parijs. ,,Ruska won hier in 1971 en sindsdien is het geen Nederlander meer gelukt. Ik ben een trots man, want op de Pool Nastula na was de gehele wereldtop hier aanwezig. Ik moest hier een partij meer draaien dan op de Olympische Spelen, waar ik als vijfde eindigde.''

Sonnemans zegevierde in de finale op ippon van de Zuid-Afrikaan Ho Sung Jang. In de halve finales was hij te sterk voor de IJslander Thorleifsson. De Nederlander won eerder van de Fransman Paupert (ippon), de Hongaar Kosztolanzy (beslissing), de Estlander Padar (ippon) en de Franse favoriet voor de eindzege Lemaire (ippon).

Binnen 24 uur schaarde Dennis van der Geest zich naast Sonnemans. De 110 kilo zware judoka demonstreerde een supervorm in het Stade de Coubertin van Parijs. In de finale legde hij de 33-jarige Harry van Barneveld met een schitterende techniek binnen twee minuten op zijn rug. ,,Ik ben in dit toernooi gegroeid'', roemde Van der Geest zichzelf, ,,ik draai nog niet top en toch kon ik hem gooien. Het is een mooie opsteker te winnen in de klasse van Ruska in 1971. Hij is mijn grote voorbeeld. Ik moet het net als hij hebben van mijn techniek en snelheid. Ik ben erg blij met deze overwinning en ik hoop nu eens Europees kampioen te worden. Aan de Olympische Spelen van Sydney wil ik nog niet denken. Dit toernooi winnen voor zesduizend mensen vind ik al zo mooi.''

Van der Geest, zoon van judocoach Cor van der Geest, versloeg op weg naar de eindstrijd de Fransman Dreyfuss met een schouderworp, de Bulgaar Tonkov met een houdgreep en de Roemeen Lungu met ippon. In de halve finales vloerde hij de 190 kilo zware Spanjaard Aytami Ruano na twee minuten met een schouderworp.

Jenny Gal, woonachtig in Rome en uitkomend voor Italië, zegevierde in de vrouwenklasse tot 63 kilo. In de eindstrijd won zij van de Japanse Chigusa Minami (ippon). Haar zusje Jessica haalde voor Nederland een bronzen medaille in de klasse tot 57 kilo.