Irak bedreigt Koeweit en Saoedi-Arabië

Irak heeft Saoedi-Arabië en Koeweit gisteren opgeroepen Amerikaanse en Britse vliegtuigen niet langer vanaf hun grondgebied te laten opereren in de No-fly zone boven Zuid-Irak, en met vergelding gedreigd als ze de patrouilles laten doorgaan.

De Iraakse vice-premier Tariq Aziz is in Turkije om te proberen de Turkse regering van haar nauwe alliantie met de VS inzake Irak los te weken. Een Britse krant meldde tegelijk dat Rusland een geheim wapenakkoord met Irak heeft gesloten.

,,We waarschuwen de heersers van Saoedi-Arabië en Koeweit en zeggen hun: U bent nu betrokken bij een agressieve oorlog waarbij de volkeren van Saoedi-Arabië en Koeweit geen belang hebben, maar Amerika en het zionisme wel'', aldus een verklaring die werd afgegeven na een bijeenkomst van de Iraakse top onder leiding van president Saddam Hussein. ,,Met de steun van God, van onze roemrijke Arabische natie en patriotten in Saoedi-Arabië en Koeweit zijn we in staat de plaatsen te raken die dienen als vertrekpunt voor de agressie.''

Sinds de grootscheepse Amerikaans-Britse luchtaanvallen op militaire doelen in Irak van midden december (operatie Desert Fox) heeft Irak de in 1991 en 1992 door de geallieerden afgekondigde No-fly zones boven het zuiden en noorden van het land de oorlog verklaard. Dat wil zeggen dat Iraaks luchtdoelgeschut probeert Amerikaanse en Britse vliegtuigen uit de lucht te halen en Iraakse vliegtuigen de No-fly zones schenden.

Op hun beurt voeren de geallieerden herhaaldelijk – ook het afgelopen weekeinde en vandaag weer – aanvallen uit op Iraakse luchtdoelbatterijen en andere militaire doelen.

Vice-premier Tariq Aziz sprak vanochtend met Turkse leiders om hen te overreden de Amerikaans-Britse patrouilles in de noordelijke No-fly zone vanaf basis Incirlik de beëindigen. De regering van premier Ecevit, die wel sympathie voor Irak koestert, heeft zo haar bedenkingen over de Amerikaanse regionale politiek, maar in dit soort zaken maken de machtige Turkse strijdkrachten de dienst uit. Minister van Buitenlandse Zaken Ismael Cem zei gisteren dan ook dat ,,iedereen moet weten dat onze politiek niet verandert wegens een bezoek''. Het was niet toevallig dat vanochtend een vooraanstaande Amerikaanse luchtmachtgeneraal voor een bezoek aan Ankara arriveerde.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, sprak gisteren een Brits bericht tegen dat Rusland in strijd met het handelsembargo van de Verenigde Naties een geheim akkoord met Irak heeft gesloten om de Iraakse luchtverdediging te moderniseren. De Sunday Telegraph meldde dat het gaat om een akkoord ter waarde van 100 miljoen pond, dat in januari in Moskou was getekend tijdens een bezoek van Tariq Aziz. De krant citeerde diplomatieke bronnen in Moskou. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt een onderzoek naar de zaak in. (Reuters, AFP, AP)