Internationale beurzen

LONDEN

Horecaconcern Scottish & Newcastle en brouwerij Whitbread waren vanochtend de weinige positieve uitschieters op de beurs van Londen waar de FTSE-index 20,7 punten inleverde op 5920.2 punten. De omzetten waren laag en beleggers namen een afwachtende houding aan met betrekking tot stroom jaarcijfers die de komende week door het Engelse bedrijfsleven wordt gepubliceerd.

FRANKFURT

Geruchten missen vrijwel nooit hun uitwerking op het beursklimaat. Dat bleek vanochtend maar weer eens op de beurs van Frankfurt waar het gerucht uit de Duitse krant Die Welt dat het BMW-concern zal worden opgekocht door General Motors (ondermeer Opel) tot gevolg had dat de koers van BMW met 1,7 procent omhoog schoot. Ondanks het feit dat de nieuwe topman Joachim Milberg al in het weekeinde had verklaard dat het bericht in Die Welt op niets gebaseerd was en BMW heeft besloten ,,zelfstandig te blijven''. Ook de naam Volkswagen dook op in het geruchtencircuit. Topman Ferdinand Piëch zou zakenbank Stanley Morgan opdracht hebben gegeven eens precies uit te rekenen wat een overname van BMW Volkswagen zou gaan kosten. Verder werd de beurs in Frankfurt beheerst door negatief nieuws. De grootste vakbond van het land, IG Metall, heeft geen nieuwe CAO voor de metaalindustrie kunnen afsluiten en dreigt in de staat Baden-Württemberg van 22 tot en met 24 februari met een staking die deze `industriestaat', waar vooral veel autoindustrie is gevestigd, hard zal kunnen treffen. De DAX-index stond tegen het middaguur op 4843,82 punten, 44,92 punten lager.

PARIJS

Het voornaamste nieuws op de beurs van Parijs kwam uit de financiële sector waar de koers van CCF-bank met 3,76 procent steeg naar 77,30 euro. Het fonds profiteerde van een artikel in de Sunday Mail dat ING bank, dat in december al een belang van 5,94 procent had verworven in de Franse bank, overweegt haar belang verder uit te breiden. Bij gebrek aan bedrijfsnieuws was er weinig handel in Parijs. De CAC-index ging 30,35 punten onderuit op 4060,36 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index steeg met 81,03 punten tot 14.054,72, waarmee de stijging 0,6 procent bedraagt. In het algemeen overheerste er teleurstelling over de renteverlaging waartoe Japan had besloten. Om de stijging van de lange rente aan te pakken, had de centrale bank moeten besluiten meer staatsobligaties te kopen.