In Bihar wordt de dood in de media aangekondigd

In de probleemstaat Bihar woedt een oorlog tussen rijk en arm. Elke twee uur wordt er een moord gepleegd. Voor New Delhi is het tijd om in te grijpen: de deelstaatregering werd op straat gezet.

Steeds langer wordt de dodenlijst van India's straatarme probleemstaat Bihar. De massaslachtingen waarbij de afgelopen jaren tien, twintig of zestig doden vallen – het merendeel vrouwen en kinderen – zijn het gevolg van een keiharde oorlog tussen rijk en arm, tussen de feodale landheren en de landloze arbeiders.

Vrijdag stuurde de Indiase regering in New Delhi voor de zevende keer sinds de onafhankelijkheid de deelstaatregering van Bihar naar huis om het heft zelf in handen te nemen. Na de moordpartijen van de afgelopen weken, waarbij zeker vijfendertig kastenloze burgers in koelen bloede werden vermoord door een privéleger van de landheren, de Ranvir Sena, stuurde de regering in New Delhi bovendien zestienduizend militairen naar het gebied in een poging er de orde te herstellen.

Vrijwel nergens in India zijn de tegenstellingen zo groot als in Bihar, met ongeveer honderd miljoen inwoners de één-na-drukstbevolkte staat van India. In hun lemen hutjes tussen de rijstvelden leven miljoenen armen onder een regime dat vaak wordt vergeleken met het vroegere apartheidssysteem in Zuid-Afrika.

Wie tot de laagste kasten behoort heeft na twaalf tot veertien uur werken niet veel meer dan een paar gulden verdiend, geld dat op willekeurige momenten als belasting wordt opgehaald door vertegenwoordigers van de bezittende klasse. Wie zich niet wil schikken in zijn lot – bijvoorbeeld door zijn sandalen aan te laten als een lid van de bezittende klasse in de buurt is – wordt gestraft of ontslagen.

De oorlog op het platteland van Bihar begon enkele jaren geleden toen verschillende militante communistische partijen wortel schoten onder de armste delen van de bevolking. Er kwamen onder hun invloed stakingen voor betere werkomstandigheden en een verhoging van de lonen, maar ook rechtstreekse en gewapende confrontaties, die de landheren er in 1994 toe brachten een privéleger op te richten dat zich vooral bezighoudt met afrekeningen in ongehoorzame delen van Bihar, zoals de districten Bhojpur en Jehanabad, respectievelijk ten westen en zuiden van Bihars hoofdstad Patna.

Iets meer dan een jaar geleden schoten zij 63 burgers, vooral vrouwen en kinderen, dood in Laxmanpur-Bathe, een gehucht niet ver van het dorp Shankarbigha waar op 25 januari 23 kastenlozen werden vermoord. Vorige week woensdag vielen in een ander gehucht in Bihar nog eens twaalf slachtoffers.

Politici in India waren geschokt, te meer omdat de Ranvir Sena, het verboden leger van de landeigenaren, beide keren in een Hindi-talige krant had aangekondigd op korte termijn een heel dorp te zullen uitmoorden, ,,erger dan Laxmanpur-Bathe', zo zei de `generaal' van de Ranvir Sena, Brahmeshwar Singh. Maatregelen van de deelstaatregering bleven echter uit.

Het gebrek aan bescherming van de dalits, zoals de kastenloze burgers meestal worden genoemd, is mede te wijten aan de volstrekte wetteloosheid die Bihar al jaren tot India's meest gewelddadige deelstaat maakt. Statistieken wijzen uit dat in `Rapistan', zoals Bihar wel is genoemd, elke zes uur een verkachting plaatsheeft; om de drie uur een ontvoering en elke twee uur een moord. Bovendien zijn er zijn volgens de media in Bihar tal van aanwijzingen gevonden dat een groot deel van de deestaatpolitie banden heeft met de landheren en hun leger, dat volgens schattingen honderdduizend man telt.

Na de zeventiende slachtpartij sinds 1995 bestaat er in politieke kringen dan ook weinig verzet tegen de beslissing van de regering van premier Atal Behari Vajpayee om het bestuur in Bihar over te nemen en troepen te sturen. Zelfs de Congrespartij van Sonia Gandhi, de grootste oppositiepartij, heeft nog geen kritiek geuit.

    • Rob Schoof