Hillary Clinton senator in 2000?

Nu het impeachment-spektakel rond haar echtgenoot voorbij is, overweegt Hillary Clinton haar kandidatuur voor een Senaatszetel in New York in het jaar 2000.

John Podesta, de chefstaf van het Witte Huis, zei gisteren: ,,Ze gaat praten met de mensen die al langer aandringen op haar kandidatuur en ze gaat erover nadenken. (...) Als ze beschikbaar is, zal ze winnen. Als ze wint, wordt ze een geweldige Amerikaanse senator.''

Een first lady die campagne voert voor een senaatszetel terwijl haar echtgenoot als lame duck zijn laatste jaar uitzit; het is nooit eerder vertoont. Maar de 51-jarige Hillary Clinton voedt de speculatie over haar kandidatuur met frequente uitstapjes naar New York. Zo steunde ze afgelopen herfst zeer intensief de campagne van de tweede senator van New York, Charles Schumer. Op 3 februari bezocht ze met Bill Clinton een fundraiser in Manhattan. Na haar speech merkte de president op: ,,Het lijkt erop dat ik in toenemende mate die kerel word die Hillary altijd meeneemt als ze naar New York gaat.''

Er zijn goede redenen Hillary in het jaar 2000 kandidaat te stellen voor de opvolging van de terugtredende Democratische senator Daniel Patrick Moynihan. De partij brengt anders waarschijnlijk de onbekende Nita Lowey in het veld, die geen schijn van kans maakt tegen de Republikeinse kandidaat, Rudolph Giuliani. Deze burgemeester van New York heeft een formidabele reputatie opgebouwd als de man die de stad weer schoon en veilig maakte.

Vanuit de Democratische partij zou daarom zware druk op Hillary Clinton worden uitgeoefend; New Yorkse Democraten beloven haar totale toewijding. Ook senator Moynihan drong dit weekeind opnieuw aan op haar kandidatuur. In New York kunnen buitenstaanders zich kandidaat stellen voor de Senaat. Enige vereiste is dat ze op de dag van de verkiezingen in de staat wonen. In 1964 maakte Robert Kennedy gebruik van die mogelijkheid, in 1970 James Buckley.

Voor Hillary Clinton kleven er ook nadelen aan een kandidatuur. Zo kan ze als senator minder verdienen dan wanneer ze zich in het lezingencircuit zou storten – de Clintons hebben nogal wat schulden. Het verleden – Whitewater – zou weer opgerakeld worden. Haar omgang met de pers is stroef. En ze loop het risico te verliezen.

Bill Clintons rol in een eventuele Hillary-campagne is nog duister, maar het presidentiële paar benadrukte gisteren in de Air Force One alvast de hervonden echtelijk harmonie. Op weg naar Mexico, waar Clinton een etmaal de gast is van zijn ambtsgenoot Zedillo, kwamen Bill en Hillary Clinton onverwacht het persgedeelte binnen met een hartvormige doos chocolaatjes. ,,Gelukkige Valentijnsdag'', zei Bill Clinton, waarna hij chocolaatjes uitdeelde. ,,Dit is een beter soort heart of darkness.''

Hillary Clinton droeg gisteren een speld met een gouden hart. ,,Is die nieuw?'', vroeg een journalist. ,,Splinternieuw''', glimlachte Hillary, en wees daarbij op Bill. (AP, Reuters)