Grote afvaardiging zwemmers naar WK kortebaan

Liefst 25 zwemmers vaardigt de Nederlandse zwembond (KNZB) af naar de vierde editie van de wereldkampioenschappen kortebaan (25 meter), van 1 tot en met 4 april in Hongkong. Het is de grootste selectie uit de geschiedenis van het Nederlandse zwemmen. Met negen leden, vier mannen en vijf vrouwen, is het Eindhovense PSV opnieuw hofleverancier van de nationale ploeg.

Het toernooi in de voormalige Britse kroonkolonie staat voor de meeste zwemmers in het teken van de voorbereiding op de Europese kampioenschappen langebaan (50 meter), die eind juli in Istanbul beginnen. De selectie van bondscoach Stefaan Obreno telt zeven jeugdige talenten die hun debuut maken bij een internationaal seniorentoernooi. Omdat Nederland op vrijwel alle estafette-onderdelen uitkomt, is de groep zo omvangrijk.

De vaandeldragers van de kernploeg, zoals Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband, Mark Veens en Marcel Wouda, ontbraken afgelopen weekeinde bij de Nederlandse sprintkampioenschappen in Dordrecht. Het toernooi paste niet in hun voorbereiding op het WK in Hongkong. De Bruijn verblijft momenteel bij haar privé-coach Paul Bergen in de Verenigde Staten, terwijl de rest van de Nederlandse zwemtop, met uitzondering van Van den Hoogenband, op hoogtestage is in het Spaanse Granada.

Wel van de partij in zwembad Aquapulca was Ron Dekker. Na twintig jaar nam de 32-jarige zweminstructeur uit Deventer gisteren afscheid van de wedstrijdsport in Nederland. Dekker was de eerste zwemmer ter wereld die op alle vier slagen de 100 meter binnen de minuut aflegde. In het olympisch jaar 1996 overleefde hij ternauwernood een ernstig busongeluk bij Winterberg waarbij enkele vrienden en collega's om het leven kwamen.

De voormalig Europees kampioen (100 meter wissel kortebaan) won in zijn carrière een recordaantal van zestig nationale titels. Graag had hij daar gisteren een 61ste aan willen toevoegen. Maar in de finale van de 50 meter schoolslag, het favoriete nummer van Dekker, moest de veteraan genoegen nemen met de zilveren medaille. De overwinning ging naar zijn DWK-clubgenoot Joost Hoetjes. ,,Jammer, maar ik kan er wel om lachen'', sprak Dekker, die betrokken blijft bij het wedstrijdzwemmen. Bij DWK maakt hij deel uit van de technische staf. Over twee weken, bij wedstrijden in Ierland, zwaait Dekker voorgoed af.

17 Keren en draaien