Grootste partij Nigeria kiest voor Obasanjo

Na een marathonconventie heeft Nigeria's grootste partij, de Democratische Volkspartij (PDP), vanochtend Olusegun Obasanjo aangewezen als haar kandidaat bij de presidentsverkiezingen op 27 februari.

De bijeenkomst in het stadion van de stad Jos begon zondagochtend om negen uur en ging de hele nacht door tot om elf uur vanochtend de beslissing viel. Van de bijna 2.500 afgevaardigden stemden bijna 1.700 op Obasanjo en ruim 500 op zijn rivaal Alex Ekwueme.

De presidentverkiezingen van 27 februari, die komend weekeinde worden voorafgegaan door verkiezingen voor de Nationale Assemblee, moeten in mei leiden tot de formele machtsoverdracht door de militairen aan een burgerregering.

De nieuwe PDP-kandidaat Obasanjo was Nigeria's militaire president van 1976 tot 1979 en werd onder het militaire bestuur van de vorig jaar overleden president Sani Abacha gevangen gezet onder het voorwendsel dat hij een staatsgreep wilde plegen. Ekwueme was vice-president onder het laatste burgerregime van president Shagari, begin jaren tachtig.

De leiding van Nigeria's tweede partij, de Algehele Volkspartij (APP), wees gisteravond op haar conventie in Kaduna Ogbonnayo Onu aan als haar kandidaat. Na de bekendmaking braken vanochtend vechtpartijen uit tussen rivaliserende facties en werd in spreekkoren aangedrongen op een openlijke stemming.

De APP wil bij de verkiezingen een verbond aangaan met 's lands derde partij, de Alliantie voor Democratie (AD), en moet het nog uitvechten met de AD wie als gemeenschappelijke kandidaat wordt aangewezen. Alle drie partijen dienen vanavond om twaalf uur de namen van hun kandidaten te hebben gepresenteerd bij de nationale verkiezingscomissie.