Geld terug

Deze dag is `Windows Refund Day', uitgeroepen door een zich gestaag uitbreidend gezelschap dat zich verzet tegen de hegemonie van Microsoft. Bij de aanschaf van een computer installeren zij een gratis besturingsprogramma en claimen bij Microsoft de kosten van het meegeleverde Windows. Het zijn vooral gebruikers van Linux, een `open source' besturingsprogramma. Voor deze actie gebruikte ik vrijdag de term `burgerlijke ongehoorzaamheid'. Maar inzender Martijn Dekker vindt dat onjuist: die term impliceert `overtreding van een wet'. ,,De mensen die deelnemen aan de Windows Refund Day-actie overtreden geen enkele wet'', aldus Dekker, ,,integendeel, zij willen juist dat Microsoft zich aan de door haarzelf opgestelde licentie houdt. Deze vermeldt dat de gebruiker het geld kan terugvragen indien hij Windows niet gebruikt.''

Er reageerden ook tegenstanders van de actie. ,,Bestrijding van monopolieposities is altijd goed'', mailt Jan Duchateau. ,,Maar doe het dan goed. Ga niet roepen dat software `vrij' moet zijn. Wat betekent dat dan? Gratis? Onzin. Dat iedereen er aan kan prutsen? Schei uit. Dat is leuk voor hobbyisten.''

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijks column van Tom Rooduijn op de website van NRC Handelsblad: www.nrc.nl