Felle strijd Eritrea en Ethiopië

Na enkele dagen van luwte in de strijd tussen Eritrea en Ethiopië zijn de gevechten in het grensgebied tussen beide landen het afgelopen weekeinde opnieuw opgelaaid. De Eritrese regering meldde gisteren triomfantelijk het neerhalen door afweergeschut van een Ethiopische Mi-24 gevechtshelikopter, 70 kilometer ten zuiden van havenstad Assab.

Dat gebeurde enkele uren nadat Antonov-12 vliegtuigen van de Ethiopische luchtmacht bombardementen hadden uitgevoerd boven buitenwijken van Assab. Een woordvoerster van de Ethiopische regering zei dat daarbij twee Eritrese tanks en een groot waterreservoir waren vernietigd.

,,Aangezien het gebied nu niet langer over water kan beschikken, kan worden gesproken over een belangrijke slag'', aldus de woordvoerster.

De grensoorlog in de Hoorn van Afrika brak vorige week opnieuw in alle hevigheid uit nadat Eritrea en Ethiopië vorig jaar juni tegen elkaar ten strijde trokken. Bemiddeling door de Verenigde Naties, de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) en de Verenigde Staten hebben niets opgeleverd; de rivalen hebben de afgelopen maanden gebruikt om zich te versterken.

Vorige week reageerde beide landen negatief op een resolutie van de VN-veiligheidsraad waarin wordt opgeroepen tot een bestand en onmiddellijke besprekingen. Vanochtend nog wees de Ethiopische regering impliciet een bemiddelingsvoorstel af van Jemen met de mededeling dat Addis Abeba alleen wil onderhandelen op basis van een vredesplan van de OAE.

De grensoorlog concentreert zich thans op drie fronten: rond de steden Badmé (in de westelijke Yirga-driehoek), Tsorona (in het midden) en de oostelijke havenstad Assab. Ethiopië verklaarde zaterdag dat bij de recente gevechten meer dan 7.000 Eritrese soldaten zijn gedood of gewond. Een woordvoerster van de regering in Asmara noemde dat ,,een pakket leugens''. (Reuters AFP)