Doorbraak gemeld in Lockerbiezaak

Libië is volgens Saoedische en Zuid-Afrikaanse diplomaten die een bemiddelende rol hebben gespeeld, nu bereid de twee Libische verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig in 1988 boven het Schotse Lockerbie, waarbij 270 doden vielen, voor berechting uit te leveren. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties zaterdag bevestigd. Libië eist echter voor de twee worden uitgeleverd schriftelijke garanties van VN-secretaris-generaal Kofi Annan. ,,Dus verwacht niet dat er snel iets gebeurt'', voegde een hooggeplaatste bron in New York eraan toe.

Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika, die allebei afgezanten naar de Libische leider Gaddafi hadden gestuurd om hem te overreden nu eindelijk de twee verdachten uit te leveren, maakten zaterdag bekend dat de diplomatieke impasse was doorbroken. ,,Alles is opgelost, en de zaak ligt nu in handen van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties'', zei een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse president Mandela, die verder geen bijzonderheden gaf. Ook de Libische regering sprak van ,,positieve resultaten'', die zouden moeten leiden tot opheffing van de in 1992 tegen het land afgekondigde en in 1993 nog verscherpte VN-sancties. Secretaris-generaal Kofi Annan op zijn beurt ,,ziet uit naar de snelle afsluiting van deze kwestie''.

Libië was er afgelopen augustus al mee akkoord gegaan de twee verdachten in Nederland onder Schots recht te laten berechten. Struikelblok was nu onder andere nog de plaats waar ze na hun eventuele veroordeling zouden worden gevangen gezet. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hielden vast aan detentie in Schotland, maar Libië weigerde dat tot dusverre. Libië zou er nu mee akkoord zijn dat ze naar Schotland gaan, mits waarnemers van de VN toezien op hun detentie.

In Washington wilde een regeringswoordvoerder de berichten niet bevestigen. ,,We zouden verheugd zijn als de berichten waar zijn, maar het enige bewijs dat ze waar zijn is de feitelijke overdracht van de verdachten in handen van de secretaris-generaal.'' De regering in Londen wilde evenmin reageren. (Reuters, AP, AFP)