Controle: vrachtauto overschrijdt limieten

Bij een verkeerscontrole vorige week vrijdagavond onder ruim 3.600 vrachtwagens is gebleken dat vier van de vijf voertuigen te hard reed. Dat is de uitkomst van een landelijk onderzoek op drie plaatsen door de verkeerspolitie.

Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen zegt dat van de 3.687 gecontroleerde vrachtauto's er 2.974 harder reden dan de maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Ruim 900 daarvan zijn bekeurd omdat zij de toegestane marge tot 87 kilometer per uur overschreden. Twaalf vrachtwagens hebben harder dan 93 gereden. Volgens de verkeerspolitie is in zes gevallen ,,geknoeid met de snelheidsbegrenzer'' die wettelijk op 89 kilometer per uur staat.

Volgens een woordvoerder van het KLPD was het doel van de actie één bepaalde soort vrachtwagens te controleren. ,,Met het oog op Valentijnsdag hadden we het gemunt op de bloementransporteurs. Helaas zijn we die nauwelijks tegengekomen.'' Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland, waarbij tweederde van de transportbedrijven is aangesloten, vindt het aantal overtreders ,,niet schrikbarend'', aldus een woordvoerder. ,,Het overgrote deel heeft niet harder gereden dan 87 kilometer per uur. Daarmee is de trend dat de limiet van de snelheidsbegrenzers massaal wordt overschreden ontkracht.'' Hij erkent dat de uitkomst slecht is voor het imago van de branche, maar wijst op ,,menselijke factoren'' die een rol speelden bij de overtredingen. ,,Een rustige vrijdagavond aan het begin van carnaval. Het is niet goed te praten, maar ook vrachtwagenchauffeurs willen dan net als iedere automobilist snel naar huis.''