Carnaval in 2000?

Het EK voetbal werpt z'n schaduw vooruit. Nederland en België hebben zich indertijd voor de organisatie van het toernooi in juni 2000 laten strikken, maar beginnen nu langzamerhand te beseffen wat ze op hun hals hebben gehaald. Alleen KNVB-voorzitter Jeu Sprengers blijft als een Prins Carnaval geloven in een EO-achtige happening, met dans en gezang en met een prachtige climax: het Oranje-elftal dat een triomfantelijke rondvaart door de Amsterdamse grachten maakt.

Minister Peper van Binnenlandse Zaken is voetbalkenner genoeg om aan die uitkomst te twijfelen. Vooralsnog zal hij zich niet aan de indruk kunnen onttrekken dat de selectie van bondscoach Rijkaard nog heel vaak moet oefenen om misschien even bekwaam te worden als de Europese kampioen van 1988. Wat hem echter meer interesseert is hoe de enorme supportersgroepen in de hand te houden die het land van melk, honing en drugs gaan overstromen.

Dat dit een loodzware, om niet te zeggen onoplosbare klus wordt, liet eerder al de Gentse politiecommissaris Steven de Smet doorschemeren. Hij voorzag een schromelijke onderschatting van de problemen die België en Nederland in de zomer van het jaar 2000 zouden moeten oplossen en sprak van een monsteronderneming op een te klein grondgebied. ,,Het zal ons niet lukken'', concludeerde hij.

Na de financiële debacles van de Wereldruiterspelen en de Gay Games stevent Nederland wellicht op een nieuwe `zeperd' af. Driemaal zou dan scheepsrecht zijn. Financieel kan de schade nog wel meevallen mits alle 1,2 miljoen toegangskaarten aan de man worden gebracht. In dat geval zou de organisatie ongeveer quitte spelen, hetgeen de Engelse gastheer van het toch zo succesvolle EK in 1996 niet gegund was. Die verloor bijna een miljoen op de onderneming.

Anderzijds zou ons land volgens een berekening van het Nederlands Economisch Instituut 600 miljoen aan het komende voetbalavontuur overhouden, waarvan 100 miljoen in de schatkist hoort te belanden. Daarvoor kunnen in elk geval heel wat blikken ME'ers worden opengetrokken, redeneert de politiek.

Om de kans op supportersrellen in de stadions te verkleinen kwam het ministerie van VWS onlangs met het voorstel de heren scheidsrechters een handje te helpen door videobeelden van de wedstrijden te maken. Die zouden hen ertoe kunnen bewegen onmiddellijk op verkeerde beslissingen terug te komen. Het was een leuk ideetje van de VWS-top dat door de UEFA voor kennisgeving werd aangenomen. Ook de suggestie van Haagse Welzijnswerkers een aantal buitenlandse supportersgroepen vóór het EK naar een tentenkamp te nodigen ,,om elkaar te leren kennen en respecteren'', had een hoog jamboree-gehalte.

Als ex-burgemeester van Rotterdam kan Peper zich ongetwijfeld een beter beeld vormen van wat er volgend jaar allemaal op de natie afkomt. Afgelopen week was hij daarom in Berlijn blij met de toezegging van buitenlandse collega's dat zij ter bestrijding van het voetbalvandalisme informatie zullen uitwisselen. Er komt misschien zelfs een Europees stadionverbod voor hooligans en dat lijkt een stap in de goede richting.

Peper loert tevens op een mogelijkheid supporters preventief op te pakken en hen een uurtje of acht vast te houden. ,,Dan gaan ze maar een kaartje leggen of zoiets'', grinnikt hij. Tijdens de Eurotop van Amsterdam werd daarmee ervaring opgedaan waarbij men echter achteraf moest toegeven dat de politiek haar hand fors had overspeeld. Mensen preventief opbergen omdat ze er gek genoeg uitzien om rellen te veroorzaken, doet nogal onrechtmatig aan.

De KNVB en de politiek kunnen zich aan de EK 2000 een grote buil vallen. Zeker als de Engelsen meedoen. Zij staan er in hun kwalificatiegroep zwak voor. Eind maart spelen ze een uitwedstrijd tegen Polen. Als daar de lichtmasten blijven branden, wie weet?

    • Ben de Graaf