Bordelen niet in een wettelijke stichting

De gemeente Amsterdam is er met woningbouwverenigingen niet in geslaagd om bordelen op de Wallen onder te brengen in een wettelijke stichting.

De bedoeling was dat aangekochte panden in het Wallengebied geëxploiteerd zou gaan worden door een nieuwe organisatie waaraan onder meer de stichting De Rode Draad, een belangenorganisatie voor prostituees, deel zou nemen.

,,Als je dat zo wilt doen, heb je mensen uit het wereldje zelf nodig. Dat bleek onmogelijk'', zegt hoofd vastgoed P.J. Versluis van Woningbouwvereniging Het Oosten. Hij is teleurgesteld, omdat het plan had kunnen bijdragen aan betere werkomstandigheden en aan een grotere veiligheid voor prostituees. ,,Maar ze willen zich niet laten registreren. Ze willen een sleutel van een raam en hun werk doen. Verder niets.''

De panden die Het Oosten heeft aangekocht aan de Geldersekade krijgen nu een woon- en kantoorbestemming. Met panden aan de Oudezijds Achterburgwal die zijn aangekocht voor 2,8 miljoen gulden, zit de gemeente Amsterdam nu in haar maag.

Omdat deze panden middenin een `sexconcentratiegebied' liggen, wil de gemeente de bestemming hiervan niet wijzigen. Volgens een woordvoerder wordt er nog onderhandeld met kandidaten, maar hij erkent dat het erg moeizaam gaat. ,,Maar we zijn nog niet zover dat we zeggen dat het mislukt.''