`Bin Laden nog in Afghanistan'

De Afghaanse Talibaan hebben dit weekeind gezegd dat Osama bin Laden het land verlaten heeft. Maar volgens de in Londen uitgegeven krant Al-Hayat is de van internationaal terrorisme verdachte Saoedische zakenman nog in Afghanistan.

De Talibaan meldden zaterdag dat Bin Laden ,,vermist'' is. Mullah Mohamad Omar, de geestelijke leider van de Talibaan, ontkende zondag tijdens een van zijn zeldzame verschijningen in de openbaarheid dat de Talibaan daarmee waren gezwicht voor Amerikaanse pressie en Bin Laden hadden uitgewezen. ,,Wij hebben Bin Laden gevraagd Afghanistan niet te gebruiken tegen andere landen. Nu is hij verdwenen en wij weten niet waarheen.''

Volgens Al-Hayat verliet Bin Laden vorige maand zijn hoofdkwartier in de stad Kandahar in gezelschap van zijn adjudanten, zoals de Egyptenaar Ayman Zawahri, het hoofd van de Islamitische Jihad, en Mohammed Atef, zijn militaire commandant. Een ooggetuige zou Bin Laden later hebben gesproken in het noorden van Afghanistan, waarbij Bin Laden klaagde over pijn in zijn nieren. Het gebied waar hij zich bevindt, zou onder controle staan van de oude aanhangers van de Hezb-i-Islami van de fundamentalistische krijgsheer en ex-premier Gulbuddin Hekmatyar.

Dit weekeind gonsde het van de geruchten over de verblijfplaats van Bin Laden. Zo zou hij zijn gezien bij de Iraanse grens, op weg naar Irak. Iran ontkende gisteren dat Bin Laden doorgang zou worden verleend.

Osama bin Laden leidt sinds 1996 zijn terroristische groep vanuit Afghanistan. Eerder vocht hij als mujahedeen tegen de Sovjet-bezetting van dat land. Washington beschoot afgelopen herfst trainingskampen van Bin Laden in Afghanistan met kruisraketten en zette een prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd. De Verenigde Staten hebben daarna herhaaldelijk bedekte dreigementen geuit over nieuwe bombardementen als Afghanistan Bin Laden niet uitlevert. Zijn extreem-fundamentalistische terroristische groep wordt onder meer verdacht van de bomaanslagen van afgelopen herfst op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia, waarbij 250 doden vielen.

Leiders van moslimorganisaties op het Zuid-Filippijnse eiland Mindanao die strijden voor onafhankelijkheid hebben afgelopen weekeinde ontkend dat ze nauwe banden onderhouden met Bin Laden. Berichten daarover waren verschenen in The Manila Times, dat zich baseerde op militaire bronnen. Hashim Salamat, een van de voormannen van het MILF (Het Moro islamitische vrijheidsfront), erkent dat zijn organisatie in het verleden niet-militaire steun had gekregen voor projecten als de bouw van moskeeën, islamitische scholen en kinderopvanghuizen op het overwegend islamitische Mindanao. Maar die hulp is gestopt nadat Bin Laden het in het begin van de jaren tachtig te druk kreeg met de oorlog in Afghanistan, zo zei Hashim Salamat. Ook de Filippijnse president Joseph Estrada, met wiens regering het MILF thans onderhandelingen voert over een vredesregeling, zei niet op de hoogte te zijn van steun van Laden voor het MILF.

(AFP, Reuters)