Barcelona laat in topper kans op grote zege liggen

Barcelona heeft gisteravond verzuimd een van de grootste zeges uit de historie te boeken op eeuwige rivaal Real Madrid. Gezien het slappe spel van de club uit de Spaanse hoofdstad was de marge van drie doelpunten (3-0) eigenlijk te klein. Dat deerde na de ongelijke en daarom tegenvallende strijd echter niemand in het volgepakte stadion Camp Nou, want koploper Barcelona heeft nu zes punten meer dan Real, dat naar de vijfde plaats zakte. ,,Zo'n uitslag tegen Real is uniek'', zei Barça-middenvelder Ronald de Boer na afloop. ,,Onze tweede helft viel wat tegen, maar van tevoren teken je voor deze uitslag. Het is een goede stap in de richting van het kampioenschap.''

Als het spel van Real Madrid van gisteravond bepalend is voor het lot van de trainer dan ziet het er niet rooskleurig uit voor Guus Hiddink. Zijn ploeg miste inspiratie en speelde onsamenhangend. Verdedigend speelde Real zeer zwak. Een excuus was wel dat linksachter Roberto Carlos al na twintig minuten uit het veld werd gestuurd door arbiter Gonzalez. De Braziliaan beging een onnodige overtreding op Figo. Aan de zijkant van het veld torpedeerde hij zijn tegenstander van achteren. Het besluit van de pas 31-jarige Gonzalez was begrijpelijk.

Het resultaat in Camp Nou was geheel volgens de traditie. Real won in de competitie voor het laatst vijftien jaar geleden bij Barcelona. Gisteren had het elftal van Hiddink geen moment uitzicht op de overwinning. Al na vijf minuten stond het door een kopbal van uitblinker Luis Enrique 1-0 voor de thuisploeg. De voorzet was van Patrick Kluivert. Na de rode kaart van Roberto Carlos werd de strijd nog ongelijker. Opnieuw Luis Enrique zorgde met een kopbal voor rust voor 2-0, maar Barça had in die fase Real kunnen vernederen met meer treffers. In de tweede helft boden de bezoekers iets meer tegenstand en kon alleen Rivaldo nog een keer scoren. Het was weer Kluivert die het voorbereidende werk deed. De paar kansen die Real kreeg, werden door de betrouwbare Ruud Hesp in het doel van Barcelona onschadelijk gemaakt.

De schade voor zijn collega van Real, Contreras, bleef daarom beperkt tot drie tegentreffers. De keeper verving tegen Barcelona de Duitser Illgner die met een blessure kampt. Contreras, die geen grote staat van dienst heeft, had vooraf al geen plezierige herinneringen aan Camp Nou. De doelman speelde met zijn vorige club Real Vallacano één keer eerder in het stadion. De nederlaag was toen nog veel groter: 6-0.

Voor Barcelona was het gisteren de tiende zege op rij, zeven in de competitie en drie in de beker. Dat is een clubrecord. Trainer Louis van Gaal, wiens dagen bij de club amper twee maanden geleden nog geteld leken, temperde na afloop te groot optimisme door te stellen dat de weg naar de titel nog lang is. In de Primera Division moeten nog zestien wedstrijden worden gespeeld. Wel gaf Van Gaal toe dat het spel van zijn ploeg veel vertrouwen voor de toekomst geeft. Barcelona is nu de grote favoriet voor het kampioenschap. Het kleine Real Mallorca staat tweede met een achterstand van vijf punten.

De wedstrijd tussen de twee rivalen werd in Spanje ook wel de `Hollandse derby' genoemd. Afgezien van beide trainers deden zeven Nederlandse spelers mee. Van Gaal begon met vijf landgenoten – Hesp, de gebroeders De Boer, Cocu en Kluivert – in de basisopstelling, Zenden bleef in de dug-out. De andere twee Nederlanders in de selectie van Barcelona, Bogarde en Reiziger, zijn geblesseerd. Bij Real liep Seedorf er op het middenveld meestal verloren bij.

In Spanje wordt na de nederlaag van Real met spanning afgewacht wat er met Hiddink gaat gebeuren. De trainer zelf doet laconiek over een mogelijk ontslag en zegt van niets te weten. ,,Ik heb geen zin om elke week de vraag te beantwoorden wat ik met de trainer van plan ben'', reageerde voorzitter Lorenzo Sanz na de wedstrijd. ,,Ik ben tevreden over de spelers en over de beslissingen van de trainer.''

Pagina 17 PORTRET VAN GAAL