Asielzoeker overlijdt bij vlucht voor geweld

Een Algerijnse asielzoeker is vrijdagnacht omgekomen in Guben, een stadje aan de grens met Polen in de Duitse deelstaat Brandenburg, nadat hij door een glazen ruit was gelopen.

De 28-jarige Algerijn, die 's avonds was uit geweest in Guben en woonde in een asielzoekerscentrum in Semten enkele kilometers verderop, was op de vlucht voor extreem-rechtse jongeren, die hem met een auto achtervolgden. Om aan zijn achtervolgers te ontkomen probeerde hij het portaal van een flat binnen te vluchten, waarbij hij de ruit van de deur brak en binnen een kwartier doodbloedde als gevolg van een slagaderlijke bloeding in zijn knie.

Vier jongeren in de leeftijd van 17 tot 20 jaar zijn door de politie gearresteerd, hun wordt onder andere doodslag ten laste gelegd. Drie anderen die ook waren aangehouden zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. De vijf waren al eerder met de politie in aanraking geweest, wegens verspreiding van extreem-rechtse lectuur en openlijke geweldpleging.

Gisteren gingen enkele honderden mensen de straat op uit verontwaardiging over de dood van de asielzoeker. Onder hen bevond zich Manfred Stolpe, de premier van Brandenburg. Stolpe sprak van ,,een verschrikkelijke dag voor Gruben, Brandenburg en voor Duitsland''. Hij wees er echter ook op dat het aantal extreem-rechtse incidenten vorig jaar was gehalveerd ten opzichte van het jaar ervoor.

Brandenburg is de laatste jaren berucht om zijn geweld tegen buitenlanders. In de voormalige Oost-Duitse deelstaat wonen maar weinig buitenlanders, slechts 2,4 procent. Vorig jaar waren er 93 geweldsdelicten tegen hen, het jaar ervoor 152.

Het zijn volgens sociaal-werker Ingo Ley uit Gruben slechts kleine groepen die geweld uitlokken. Ley schat dat de harde kern bestaat uit tussen de vijftien en dertig mensen, daarnaast zouden er nog eens 200 meelopers zijn.

Agressie tegen buitenlanders is echter volgens bewoners in de wijk waar de Algerijn is omgekomen een bijna wekelijks terugkerend ritueel. Enkele weken geleden werden in dezelfde straat tientallen ruiten ingegooid door een groep jongeren terwijl ze kreten schreeuwden als ,,Heil Hitler'' en ,,Ausländer raus''.

De dood van de Algerijnse man volgde op een ruzie in een discotheek, waarbij een van de extreem-rechtse jongeren licht gewond raakte. Andere leden van de groep wilden wraak nemen op de dader. Toen die spoorloos was, richtten zij hun aandacht op andere buitenlanders, die ze vanuit een auto probeerden op te jagen.

(AP, AFP, Reuters)