Arsenal schept met sportieve geste `gevaarlijk precedent'

Het voorstel van Arsenal om ondanks de 2-1 zege het bekerduel tegen Sheffield United over te spelen, heeft in het Engelse voetbal gemengde gevoelens opgeroepen. De baas van de scheidsrechters, Philip Don, sprak over ,,een gevaarlijk precedent''. Hij is bang dat op deze manier aan het gezag van de arbiters wordt getornd. Arsenal-trainer Arsene Wenger riep daarentegen op de reglementen te wijzigen.

Wenger deed zaterdagmiddag meteen na de wedstrijd van Arsenal tegen Sheffield United voor de tv-camera van de BBC het voorstel om het bekerduel over te spelen. Zijn ploeg had het winnende doelpunt, gemaakt door Marc Overmars, niet op sportieve wijze verkregen. Het spel was na 75 minuten stilgelegd voor een blessurebehandeling van Sheffield-speler Lee Morris. Zoals gebruikelijk in het voetbal wierp Arsenal-middenvelder Ray Parlour bij hervatting de ingooi in de richting van de tegenpartij. Zijn ploeggenoot Nwankwo Kanu, de ex-Ajacied, begreep dat echter niet, pikte de bal op en speelde Overmars aan die simpel kon scoren.

Heel Sheffield United reageerde furieus. Met name scheidsrechter Peter Jones moest het ontgelden. De arbiter kon, zoals zijn baas Don later verklaarde, reglementair echter niet ingrijpen. Op het doelpunt zelf was namelijk niets aan te merken. Sheffield-trainer Steve Bruce trachtte voor het resterende kwartier zijn ploeg van het veld te halen, maar dat lukte niet. Na de wedstrijd kreeg hij onverwachte hulp van collega Wenger. ,,Het was een ongelukkig incident. We wilden niet valsspelen'', reageerde de Fransman. Zijn voorstel om het duel over te spelen werd binnen een uur door de Engelse voetbalbond FA ingewilligd. ,,We zijn een voorstander van fair play'', legde secretaris David Davies uit.

Hoofdrolspeler Kanu bood na de wedstrijd snel zijn excuus aan. ,,I am sorry'', sprak de Nigeriaan met zielig gezicht voor de tv-camera's. ,,Ik had niet door dat er iemand geblesseerd was. Ik heb een grote fout gemaakt.'' Ook Overmars, die de bal in het lege Sheffield-doel tikte, was blij met het besluit. ,,Het is goed om het zo op te lossen'', vond hij. Lang niet iedereen was het eens met de toestemming van de FA om de wedstrijd te laten herhalen. Oud-topvoetballer Alan Hansen, nu commentator van de BBC, sprak over ,,een discutabel besluit''.

Wenger kreeg veel complimenten voor zijn sportiviteit. De Arsenal-trainer vindt dat een wijziging in de reglementen moet worden aangebracht zodat er in de toekomst standaard op dergelijke voorvallen kan worden gereageerd. De FA heeft zich daar een voorstander van getoond.

Het duel op 23 februari zal opnieuw in het stadion van Arsenal plaatsvinden. In een normale situatie wordt bij een gelijkspel de replay op het veld van de uitspelende ploeg gevoetbald. Maar zo ver wilde Arsenal niet gaan. Op verzoeken om de wedstrijd in Sheffield te spelen en de recette aan een goed doel te schenken heeft de Londense club nog niet gereageerd.