Amerikaans Comité steunt Samaranch

Het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) maakt zich sterk voor het aanblijven van Samaranch als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Voorzitter Dick Schultz zei dit weekeinde: ,,Als Samaranch nu terugtreedt zou dat het hervormingsproces schaden. Een interne machtsstrijd over zijn opvolging zou dat proces verhinderen.''

Schultz zei dat het USOC hoge verwachtingen heeft van het IOC in de strijd tegen corruptie en dat er hard wordt ingegrepen. ,,Zo niet, dan garandeer ik dat USOC zware druk zal uitoefenen.''

Het Amerikaanse IOC-lid James Easton blijkt betrokken te zijn bij omkoping. Hij hielp de zoon van IOC-lid David Sibandze uit Swaziland aan een baan in ruil voor steun aan de kandidatuur van Salt Lake City voor de organisatie van de Olympische Winterspelen 2002. Sibandzes zoon ontving 111.000 dollar aan onkosten en stipendia.

In Sydney werd bekend dat de levensgezellin van IOC-lid Phil Coles bij een reisbureau werkt dat flink zal verdienen aan vervoer van olympische comités en buitenlandse sponsors bij de komende Olympische Spelen in Sydney. De Australische krant Herald Sun onthulde dat Patricia Rosenbrock voor het bureau Jet Set Sports werkt. Dit reisbureau heeft intussen het Amerikaanse Olympisch Comité, enkele Europese olympische comités en verschillende buitenlandse sponsors onder contract voor reizen tijdens de Spelen. Coles verzekerde dat zijn positie van IOC-lid geen rol heeft gespeeld op het functioneren van zijn partner. Coles werd ook genoemd in het rapport van Salt Lake City.

Prinses Anne werkt niet mee aan een parlementair onderzoek van het Britse Lagerhuis naar corruptie in het IOC. De prinses, sinds 1988 lid van het IOC, staat bekend om haar kritische houding ten opzichte van voorzitter Samaranch. Geschenken en uitnodigingen heeft zij als IOC-lid altijd afgewezen.