Wiener laten eerste vrouwen toe

Voor het eerst in de 155-jarige geschiedenis van de Wiener Philharmoniker zijn vrouwen toegelaten tot het prestigieuze orkest, dat wordt gevormd door musici van de Weense Staatsopera. Twee Franse harpistes zijn met lof geslaagd voor het examen en zullen worden opgenomen in het orkest, dat twee jaar geleden onder grote druk van de Oostenrijkse regering en van buitenlandse muziekliefhebbers besloot vrouwen toe te laten. Volgens de Wiener waren buitenlandse tournees voor vrouwen te zwaar en bedreigden eventuele zwangerschappen de hechtheid van het orkest. Een van de harpistes is Julie Palloc, die overstapt van de Berlijnse naar de Weense Opera. De harpiste Anna Lelkes, sinds 1971 verbonden aan de Wiener Staatsoper, mocht af en toe wel meespelen met de Wiener Philharmoniker, maar slaagde niet voor het examen om lid te worden. (AFP).