Tweede wereldtitel voor de Noor Kjus

Lasse Kjus heeft zijn tweede wereldtitel behaald. De Noorse skiër won gisteren in het Amerikaanse Vail/Beaver Kreek de reuzenslalom. Kjus heeft al vier medailles op het WK behaald. Hij won naast zijn titels ook tweemaal het zilver, op de afdaling en op de combinatie.

Na twee manches had de 28-jarige Kjus gisteren op de reuzensalom een voorsprong van 0,05 seconde op Marco Buechel. Kjus zorgde ervoor dat de titelstrijd in het Noord-Amerikaanse Vail geen wereldkampioen uit Liechenstein kreeg. Marco Buechel uit het ministaatje leidde na de eerste van twee manches. Liechtenstein. De man uit Liechtenstein moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats.

Het was voor het eerst sinds 1982 dat een Liechensteiner een WK-medaille won. In 1980 won Andreas Wenzel op de reuzenslalom de zilveren plak tijdens de Winterspelen van Lake Placid. Het brons ging gisteren naar de Zwitser Steve Locher.

Tien dagen eerder was Kjus op de Super G even snel geweest als de Oostenrijker Hermann Maier. Maier haalde gisteren in de tweede manche de finish niet. De Oostenrijkers, die tot nu toe domineerden in Vail, kwamen er niet aan te pas op de reuzenslalom. Christian Mayer was nog de beste met een achtste plaats. Het grote talent Benjamin Raich stond na de eerste manch nog derde, maar miste in de tweede manche een poortje waardoor hij gediskwalificeerd werd.

Kjus, 28 jaar, bracht het aantal Noorse medailles tijdens dit WK op zeven. ,,Dit is het mooiste goud wat ik ooit heb gewonnen'', zei Kjus. Voor mij is de reuzenslalom het zwaarste onderdeel, techniek en snelheid moeten gecombineerd worden. Ik heb een voordeel ten opzichte van de anderen, omdat ik alle disciplines ski. Ik weet hoe ik snelheid kan maken en ik weet hoe ik bochten kan nemen.''

De geroutineerde Noor kan morgen weer een medaille behalen op de slalom. Kjus is van oorsprong een slalomskiër die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een allrounder die kracht en durf aan grote souplesse paart.