Seuphor overleden

De Belgische beeldend kunstenaar Michel Seuphor (een anagram van `Orpheus') is op 98-jarige leeftijd overleden. Dat heeft galerie Hüsstege in Den Bosch gisteren bekendgemaakt. Seuphor werd geboren in Antwerpen als Ferdinand Louis Berckelaers. Hij maakte veel zwart-wit tekeningen, die lineair zijn opgebouwd met een enkel kleuraccent in de vorm van een driehoek, cirkel of vierkant.

Seuphor zette zich sinds de jaren twintig in voor de geometrisch-abstracte kunst. Hij schreef onder meer een studie over het werk van Piet Mondriaan. In 1925 verhuisde hij naar Parijs. waar hij zich aansloot bij de dadaïsten. Hij organiseerde literaire salons, schreef een toneelstuk en was er bevriend met kunstenaars als Mondriaan en Hans Arp. Hij was tevens dichter, schrijver en uitgever van avantgardistische bladen als Het Overzicht, dat hij in 1921 oprichtte, en Cercle et Carré, een blad van de gelijknamige groep Parijse kunstenaars.