Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Het allochtoon videocircuit. Uit recent onderzoek is gebleken dat veel Turken in Nederland (en ook Nederlanders) niet precies over het onderwerp verzekeringen op de hoogte zijn. In een quiz worden twee teams getest op hun hun kennis over de AVP (Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) en de inboedelverzekering. Wie deze verzekeringen niet heeft, kan in grote financiële problemen komen. Ned.3, 17.00-17.30u.

2 Vandaag. Reportage over de plaatsing van zeer moeilijk opvoedbare kinderen en de gevolgen van de nieuwe Energiewet waardoor energiebedrijven hun elektriciteit in het buitenland mogen kopen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Terugblik met Bijlmer-bewoners op de parlementaire enquête en de nieuwste peilingen in de politieke barometer met het oog op de komende Statenverkiezingen. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Koos Postema ter plekke. Presentator Koos Postenma is te gast aan boord van de P&O Nedlloyd Kowloom, één van de grootste containerschepen ter wereld. Op het schip zitten Nederlanders en Indonesiërs die vier maanden aan één stuk werken en daarna twee maanden thuis zijn. Ned.3, 17.30-18.00u.

Het ziekenhuis. Over wat epilepsie (vallende ziekte) is en wat er aan te doen valt. Circa 150.000 mensen in ons land hebben er last van. Tot tachtig procent van de patiënten kan met behulp van medicijnen een vrijwel normaal leven leiden. Drie patiënten worden in het Epilepsiecentrum Kempenhaeghe in Heeze tijdens hun behandeling gevolgd. Ned.2, 21.00-21.30u.

MUZIEK

Amnesty concert Parijs. Registratie van het in december gehouden concert ter afsluiting van de handtekeningenactie voor de rechten van de mens voor Amnesty International. Optredens van Peter Gabriel, Alanis Morissette, Bruce Springsteen, Yousou N'Dour, Tracy Chapman en Radio Head. Ned.1, 22.47-23.49u.

AMUSEMENT

Two fat ladies. Humoristisch kookprogramma van de twee Engelse dames Jennifer Paterson en Clarissa Dickson die een bloedhekel hebben aan modieuze, gekunstelde gerechten. Zij maken zich sterk voor de ouderwetse en hartige keuken. RTL5, 17.00-17.30u.

Spijkertijd. Eerste aflevering van een spelprogramma met bekende Nederlanders die het tegen elkaar opnemen in vragen over nieuws, opmerkelijke tv-fragmenten, sport en politiek. In deze uitzending oud-bokser Arnold Vanderlijde en acteur Huub Stapel tegen het koppel Regilio Tuur (ook oud-bokser) en columniste Carrie. Ned.3, 20.08-21.05u.

Boudewijn Büch: Een avondje televisie. Een vorig jaar opgenomen theaterprogrogramma van Boudewijn Büch dat er voor zorgt dat de kijker een prettige avond heeft en de artiest zelf na afloop versomberd achterblijft. Ned.3, 23.38-0.25u.

Weerzien op drie: Going to the dogs. Zie TV-vooraf. Ned.3, 0.25-1.11u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Discussie over de o.a. de doodstraf en de geheime opvattingen van koningin Beatrix. Ned.3, 21.05-22.00u.

Mijn god. Uit de St. Michaëlskerk in Oudewater een gesprek over sport met sportschoolhouder Wim Doorn, theoloog Herman Selderhuis, Olympisch zwemmer Stefan Aartsen en danseres Marlou van Essen. Ned.2, 22.25-23.05u.

KUNST

Kunst... omdat het moet. Zie TV-vooraf. Ned.2, 23.57-0.57u.

FILM

Some Kind of Wonderful (Howard Deutch, 1987, VS). Relatief warmbloedig liefdesverhaal over Amerikaanse klassentegenstellingen. Muurbloem Eric Stoltz weet per ongeluk favoriete klasgenote Lea Thompson te strikken voor een afspraak en wordt bijgestaan door zijn kameraadje Mary Stuart Masterson. SBS6, 12.30-14.05u., met reclame.

L'as des as (Gérard Oury, 1982, Frankrijk/West-Duitsland). De 61ste film van Jean-Paul Belmondo is een weinig fijnzinnige avonturenkomedie met de charmeur als een Franse bokstrainer die zich tijdens de Olympische Spelen in het Berlijn van 1936 ontfermt over een joods jongetje. RTL4, 13.00-14.45u., onderbroken door reclame.

. One of Our Aircraft Is Missing (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1941, Engeland). Opmerkelijk gaaf en genuanceerd oorlogsdrama, ondanks propagandistische inslag. Bemanning van neergestorte Britse bommenwerper keert via Nederland huiswaarts. BBC2, 13.35-15.15u., zwart-wit.

. Grosse Freiheit Nr. 7 (Helmut Käutner, 1944, Duitsland). Vermaarde, destijds door Goebbels verboden liefdeskomedie van nonconformist Käutner is een ode aan het ongebonden leven. In de haven van Hamburg proberen matrozen Hans Albers over te halen zich te laten monsteren. Deze is echter verliefd. Duitsl.1, 13.40-15.25u.

Butterfield 8 (Daniel Mann, 1960, VS). Verzorgd drama, naar bestseller van John O'Hara, bezorgde Elizabeth Taylor haar eerste Oscar. Call girl pleegt mannen te goedgelovig tegemoet te treden. Belg.1, 15.00-16.45u.

Mosquito Squadron (Boris Sagal, 1969, Engeland). B-oorlogsfilm waarin RAF-piloot David MaCallum anno 1944 Duitse doelen bestookt. BBC2, 15.15-16.40u.

. Who Framed Roger Rabbit? (Robert Zemeckis, 1988, VS). Disney en Spielberg bundelden hun krachten voor grensverleggende combinatie van live action en animatie, die ook inhoudelijk een soepele synthese tot stand brengt tussen het idioom van de private eye, in de stijl van Raymond Chandler, en de beeldtaal van de cartoon. Met Bob Hoskins als drankzuchtige detective en edelfiguratie van Betty Boop, Dumbo en Bugs Bunny. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Flodder in Amerika! (Dick Maas, 1992, Nederland). Duur vervolg op megahit uit 1986 biedt dubbele portie van hetzelfde, al is Maas met zwarte humor wat zuiniger omgesprongen. Scenario berust op stokoude kluchtconventies: identiteitsverwisselingen, de compromittering van hoogwaardigheidsbekleders, frontaal bloot en functioneel braken. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, Tatjana Simic. Veronica, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

. Don Juan DeMarco (Jeremy Leven, 1995, VS). Johnny Depp als een echte Amerikaanse boy next door die zich inbeeldt Don Juan, Casanova of een combinatie van beiden te zijn. Verleidelijk en campy pleidooi voor liefde en verbeeldingskracht tracteert ook op Marlon Brando, als bijna gepensioneerde psychiater die de jongen het voordeel van de twijfel gunt. Ned.1, 21.07-22.47u.

Sleepless in Seattle (Nora Ephron, 1993, VS). Tweede speelfilm van de scenariste van When Harry Met Sally is een melodramatische komedie die een overtuigende hommage brengt aan de romantiek van oude Amerikaanse films en betoverende songs. Tom Hanks en Meg Ryan kennen elkaar niet, maar ontdekken tegen wil en dank dat ze voor elkaar bestemd zijn. Verhaaltje verwijst naar klassieker An Affair to Remember (Leo McCarey, 1957). Belg.1, 21.20-23.09u.

. Body Double (Brian De Palma, 1984, VS). Even schaamteloos als geraffineerd entertainment van voyeur De Palma. Zowel de hoofdpersoon als de camera gluurt zich een ongeluk in thriller vol gezichtsbedrog en zondige seks, over een claustrofobische acteur die geobsedeerd raakt door zijn strippende overbuurvrouw. In hun excessiviteit geestige griezeleffecten en brutale echo's van Hitchcocks Vertigo en Rear Window. Met Craig Wasson, Melanie Griffith. SBS6, 23.20-1.15u., met reclame.

Sotto il vestito niente II / Too Beautiful to Die (Dario Di Piana, 1988, Italië). Vervolgfilm vertoont andermaal moorden in weelderige modewereld. RTL4, 23.40-1.25u., onderbroken door reclame.

. American Gigolo (Paul Schrader, 1980, VS). Derde speelfilm van door calvinistisch zondebesef geobsedeerde scenarist van Taxi Driver. Thriller en love story komen samen om de zondige held – Hollywood-gigolo Richard Gere – verlossing te brengen. Ned.1, 23.49-1.46u.

Avenging Force (Sam Firstenberg, 1986, VS). Actiefilm. Geheim agent Michael Dudikoff versus racistische terroristen die zwarte presidentskandidaat belagen. SBS6, 1.15-3.05u., onderbroken door reclame.

Death of a Gunfighter (Allen Smithee, 1969, VS). Door Robert Totten en Don Siegel onder fictieve verzamelnaam geregisseerde karakterwestern. Sheriff Richard Widmark wordt niet langer getolereerd door stadsgenoten. Ook met Lena Horne. BBC2, 1.35-3.10u.

En nagesynchroniseerd:

Hold-up (Alexandre Arcady, 1985, Frankrijk). Duitsl.1, 23.25-1.05u.; Anche gli angeli mangiano (Enzo B. Clucher, 1971, Italië). Duitsl.2, 0.10-2.10u.; To Have and Have Not (Howard Hawks, 1944, VS). Duitsl.1, 1.15-2.50u., zwart-wit; Angels with Dirty Faces (Michael Curtiz, 1938, VS). Duitsl.1, 2.50-4.25u., zwart-wit.