Selectie: Televisie

ACTUALITEIT

Buitenhof. Onder anderen reageert D66-minister Els Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de commotie rond de Bijlmer-enquête. Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Portret van de 62-jarige Elizabeth Dole die in New Hampshire haar kansen als republikeins presidentskandidate peilt. Volgens analisten maakt ze een goede kans de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden. Ned.1, 20.16-20.54u.

Lopende zaken. Het nieuwe onderwijsbeleid zorgt voor grote problemen bij het extra begeleiden van leerlingen met leerproblemen op de normale basisschool. Verder aandacht voor de onlusten op Ambon, die ook in de Molukse gemeenschap in Nederland onrust en verdeeldheid veroorzaken. Ned.3, 22.10-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Close-up: De vervloekte farao. Zoektocht naar de verloren stad Tell El'Amarna en het hoofdkwartier van de vervloekte farao Achnaton en zijn vrouw Nefertiti. Achnaton brak met de 2000 jaar oude traditie om Egyptische goden te aanbidden en koos voor éé'n god, de almachtige zon. De weerstand onder de priesters en bevolking was groot. Na zijn dood werd zijn naam uit alle officiële archieven gewist en zijn beeltenissen vernietigd. Ned.1, 18.35-19.29u.

Verschollen im Grand Canyon. Een reconstructie van de expeditie van John Wesley Powell in 1869 die leidde tot de ontdekking van de Grand Canyon. Duitsl.2, 19.30-20.15u.

Lied van verdriet. Vijfde aflevering in een serie over verdrietige liederen en hun vertolkers portretteert vanavond de Russische lamentzangeres Agaf'ja Abramovna. Zij lamenteert de hele dag door vanwege haar lot in de liefde en het leven. Haar man Filip maakt het haar niet makkelijker. Ned.3, 20.35-21.05u.

Trabant, de kunststof kameraad. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.05-22.10u.

Hot doc. Over de hele wereld worden politieke en militaire gevangenen gemarteld. Vaak zijn de folteraars gewone mannen die een bevel uitvoeren. Afl.: Beroep folteraar. Belg.2, 20.30-21.25u.

DNW – rooksignalen uit de nieuwe wereld. Vrouwen, kunst en feminisme, daar gaat het in deze uitzending om die zich in Japan afspeelt. Aan de hand van schilderijen van Tadaoto vertelt Yuko Ikeda – conservatrice bij het Nationaal Museum voor Moderne Kunst – hoe de positie van de vrouw in de Japanse cultuur zich ontwikkeld heeft. Ned.3, 23.10-23.55u.

AMUSEMENT

Ook dat nog. Nieuwe serie satirische programma's met vanavond als gastpresentator oud-nieuwslezer Joop van Zijl. Ned.1, 20.54-21.45u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Optreden van de Armeense pianiste Lilia Nikoyan en een gesprek over muziek van Armeense componisten. Verder praat Han Reiziger met Frits Zwart over de invloeden van Willem Mengelberg (1871-1951) op het Nederlandse muziekleven. Ten slotte Troitsa, een muzikaal trio uit Wit-Rusland, die samen een twintigtal volksmuziekinstrumenten bespelen. Ned.3, 11.00-12.00u.

Harde noten. Eerste aflevering van een kennisquiz over klassieke muziek waarbij twee teams met kopstukken uit het Nederlandse klassieke muziekleven het tegen elkaar opnemen. De teams worden geleid door violiste Emmy Verhey en componist/dirigent Micha Hamel. Ned.1, 18.01-18.35u.

KUNST

De plantage. Discussie over de literatuurkritiek met schrijver Marcel Möring, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Ton Anbeek en criticus Arjan Peters. Möring stoort zich aan de huidige kritiek die volgens hem dreigt te verzanden in amusement voor intellectuelen. Verder een gesprek met Thérèse Cornips. Binnenkort verschijnt haar vertaling van Prousts 7-delige romancyclus A la recherche du temps perdu. Ned.3, 17.00-18.00u.

Afspraak. Serie over kunstenaars uit de twintigste eeuw met vanavond de in Luik geboren schrijver Georges Simenon, de geestelijke vader van de Parijse detective Maigret. Belg.2, 22.05-23.00u.

FILM

White Fang II: Myth of the White Wolf (Ken Olin, 1994, VS). Vervolg op White Fang (1991) biedt avontuur voor de jeugd. Jonge onderzoeker Scott Bairstow sluit vriendschap met wolfshond en beschermt een Indiaanse prinses tegen schurken. RTL4, 12.30-14.20u., met reclame.

A Fine Mess (Blake Edwards, 1986, VS). Edwards hommage aan Laurel en Hardy in het bijzonder en de vroegste slapstick in het algemeen resulteerde in mislukte komedie over gedrogeerd renpaard. Met Ted Danson, Howie Mandel, Richard Mulligan. SBS6, 13.25-14.55u., met reclame.

I Don't Buy Kisses Anymore (Robert Marcarelli, 1992, VS). Als plezierig geboekstaafd, romantisch blijspel. Zwaarlijvige, joodse schoenenwinkelier Jason Alexander valt voor psychologie-studente Nia Peeples. Zij ziet in hem enkel een studie-object. Met Lou Jacobi als vader. Belg.1, 13.45-15.30u.

Kids Return (Takeshi Kitano, 1996, Japan). Zesde, in Japan zelf succesrijke speelfilm van veelzijdige, meer in vormgeving dan scenario's geïnteresseerde Kitano is een ogenschijnlijk laconiek getoonzet portret van twee boefjes: notoire spijbelaars die hun medescholieren van hun zakgeld beroven en in een boks- en gangstermilieu verzeild raken. Even sombere als eentonige film biedt afvallige jongens geen deugdzame toekomst. Ned.3, 13.56-15.40u.

. Strictly Ballroom (Baz Luhrmann, 1992, Australië). Kleine, sprookjesachtige komedie over het ballroomdansen is het vaak hilarische maar ook aandoenlijke antwoord van de jaren negentig op Saturday Night Fever. Individualist Paul Mercario ontrieft de plaatselijke Ballroomdansbond als hij met zelfverzonnen passen op de dansvloer verschijnt. Duitsl.1, 23.30-1.00u.

Alex (Megan Simpson, 1992, Nieuw-Zeeland). Moralistisch drama over al te zelfverzekerde zwemster die zich opmaakt voor de Olympische Spelen van 1960. BBC1, 2.00-3.30u.

Wild in the Country (Philip Dunne, 1961, VS). Presley-vehikel over rebellerende hillbilly met schrijftalent. Maandag, SBS6, 13.30-15.35u., met reclame.

. Blockheads (John G. Blystone, 1938, VS). Apotheose van Laurel & Hardy's beste jaren lijkt nog het meeste op een oorlogsfilmparodie. Twintig jaar na de Eerste Wereldoorlog bevindt Ollie zich nog steeds in de loopgraven, omdat niemand hem gezegd heeft dat de oorlog voorbij is. Maandag, Belg.1, 13.55-14.51u., ingekleurd.

En nagesynchroniseerd:

Phantom of the Paradise (Brian De Palma, 1974, VS). Duitsl.2, 0.30-2.00u.; National Lampoon's Last Resort (Rafal Zielinski-Haimovitz, 1993, VS). Duitsl.1, 1.10-2.40u.; Bombshell (Victor Fleming, 1933, VS). Duitsl.1, 2.40-4.15u., zwart-wit.