Schadevergoeding

De moslim-Kroatische federatie, een van de twee territoriale eenheden van Bosnië, moet een Bosnische Serviër, die een gevangenisstraf van veertig jaar uitzit wegens oorlogsmisdaden, tienduizend dollar schadevergoeding betalen.

De man, Sretko Damjanovic, is oorspronkelijk wegens moord op zes moslims ter dood veroordeeld. Later bleken twee van zijn slachtoffers nog in leven te zijn. Hij kreeg geen nieuw proces, maar zag zijn vonnis wel omgezet in veertig jaar gevangenisstraf. De schadevergoeding moet op last van de Kamer van Mensenrechten worden betaald omdat hij is blootgesteld aan doodsangst. De uitspraak heeft in Bosnië tot commotie geleid, omdat velen zich afvragen wie de Bosniërs schadevergoeding betaalt voor de doodsangst die zij uitstonden tijdens – bijvoorbeeld – de Servische belegering van Sarajevo. (Reuters)